ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

ABB och Northvolt bygger batterifabriken tillsammans

ABB och Northvolt meddelar att bolagen tecknat ett avtal om att samarbeta kring bygget av Northvolts batterifabrik. ABB Sveriges vd Johan Söderström uppger för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor, i Northvolt.

Di har tidigare rapporterat om Northvolts planer på att bygga Europas största batterifabrik i Sverige. Northvolt har haft en urvalsprocess där bolaget tittat på ett antal kommuner där fabriken kan byggas.

Sedan tidigare har Northvolt meddelat att fabriken antingen ska byggas i Västerås och Skellefteå.

Nu meddelar börsjätten ABB att bolaget ingår ett samarbete med Northvolt om byggandet av en batterifabrik.

”Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer”, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en kommentar.

ABB Technology Ventures kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering. ABB Sveriges vd Johan Söderström uppger för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor.

ABB uppger också att bolagen kommer att ha ett tekniskt samarbete.

ABB:s investering tyder på att Northvolts batterifabrik hamnar i Västerås då ABB har stor verksamhet där. VLT, en lokaltidning i Västerås, skrev i helgen att Northvolts Peter Carlsson skulle komma till Västerås den 25 september för att prata med västeråsarna om den eventuella etableringen av den stora batterifabriken i staden.

Northvolts vd Peter Carlsson uppger för Di att det inte är klart huruvida fabriken ska ligga i Västerås eller Skellefteå, men räknar med att annonsera ett beslut i mitten av oktober.

Fabriken väntas bli klar 2020 och 2019 ska en demonstrationslinje finnas klar där Northvolt kan optimera processer samt produkter.

”ABB ligger i framkant av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktigt leverantör och investerare”, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

”Detta är det första av flera partnerskap vi ska presentera för att finansiera första av fasen av produktionen. Vi behöver finansiering på sammanlagt 80-100 miljoner euro för det”, fortsätter Peter Carlsson.

Tyck till