ABB och Northvolt bygger batterifabriken tillsammans

ABB och Northvolt meddelar att bolagen tecknat ett avtal om att samarbeta kring bygget av Northvolts batterifabrik. ABB Sveriges vd Johan Söderström uppger för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor, i Northvolt.

Peter Carlsson och ABB:s Ulrich Spiesshofer vid en presskonferens på tisdagen.
Peter Carlsson och ABB:s Ulrich Spiesshofer vid en presskonferens på tisdagen.Bild:Jesper Frisk

Di har tidigare rapporterat om Northvolts planer på att bygga Europas största batterifabrik i Sverige. Northvolt har haft en urvalsprocess där bolaget tittat på ett antal kommuner där fabriken kan byggas.

Sedan tidigare har Northvolt meddelat att fabriken antingen ska byggas i Västerås och Skellefteå.

Nu meddelar börsjätten ABB att bolaget ingår ett samarbete med Northvolt om byggandet av en batterifabrik.

”Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer”, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en kommentar.

ABB Technology Ventures kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering. ABB Sveriges vd Johan Söderström uppger för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor.

ABB uppger också att bolagen kommer att ha ett tekniskt samarbete.

ABB:s investering tyder på att Northvolts batterifabrik hamnar i Västerås då ABB har stor verksamhet där. VLT, en lokaltidning i Västerås, skrev i helgen att Northvolts Peter Carlsson skulle komma till Västerås den 25 september för att prata med västeråsarna om den eventuella etableringen av den stora batterifabriken i staden.

Northvolts vd Peter Carlsson uppger för Di att det inte är klart huruvida fabriken ska ligga i Västerås eller Skellefteå, men räknar med att annonsera ett beslut i mitten av oktober.

Fabriken väntas bli klar 2020 och 2019 ska en demonstrationslinje finnas klar där Northvolt kan optimera processer samt produkter.

”ABB ligger i framkant av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktigt leverantör och investerare”, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

”Detta är det första av flera partnerskap vi ska presentera för att finansiera första av fasen av produktionen. Vi behöver finansiering på sammanlagt 80-100 miljoner euro för det”, fortsätter Peter Carlsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?