1515

ABB hämtar andan

ABB:s vd Ulrich Spiesshofer får draghjälp av en lite bättre konjunktur. Basorderingången steg med 2 procent under första kvartalet. Men investerarna hade samtidigt skruvat ned förväntningarna inför rapporten.

PRESSAD. Efter två svaga rapporter lyckades ABB på torsdagen infria marknadens förväntningar på första kvartalet 2017, men vd:n Ulrich Spiesshofer är fortfarande pressad av flera storägare och behöver draghjälp av konjunkturen.
PRESSAD. Efter två svaga rapporter lyckades ABB på torsdagen infria marknadens förväntningar på första kvartalet 2017, men vd:n Ulrich Spiesshofer är fortfarande pressad av flera storägare och behöver draghjälp av konjunkturen.Bild:TT

 

”Det var ingen kioskvältare direkt. Man kan se det som att det var lite bättre på några områden, till exempel intäkterna”, säger Hampus Engellau, verkstadsanalytiker på Handelsbanken.

Efter två svaga rapporter i följd lyckades ABB på torsdagen infria marknadens förväntningar på första kvartalet 2017, och aktien steg 1,9 procent till 204,40 kronor. Det operativa rörelseresultatet på 943 miljoner dollar, 8,4 miljarder kronor, var knappt 2 procent högre än väntat. Försäljningen ökade med 3 procent, justerat för avyttringar.

För första gången på fyra kvartal översteg ABB:s orderingång faktureringen, även om siffran i sig var sämre än väntat.

Rapporten var alltså blandad, men ABB lyckades hålla marginalen oförändrad på 12,1 procent trots ett tapp med 1 procentenhet inom Robotics & Motion.

Samtidigt ökade basorderingången, affärer under 15 miljoner dollar, med 13 procent för just denna division. ABB gynnas av att byggindustrin är stark, samtidigt som bilindustrin, elektroniktillverkarna och livsmedelsindustrin fortsätter bygga ut. Efterfrågan från processindustrin, särskilt i segmentet olja och gas, är fortsatt dämpad.

ABB:s ledning är hårt pressad av flera storägare och behöver draghjälp av konjunkturen, men vill samtidigt inte dra upp förväntningarna på kommande kvartal. Följaktligen upprepades budskapet om att 2017 blir ett ”övergångsår”.

Ulrich Spiesshofer fick också frågor om att Lars Förberg från aktivistfonden Cevian Capital nu har tagit plats i styrelsen och hur diskussionerna går i styrelserummet kring en uppdelning av ABB. Hans svar på en fråga från nyhetsbyrån Direkt var diplomatiskt:

”Jag har personligen ett mycket gott förhållande till Lars Förberg, och vi arbetar nu med att introducera honom i styrelsen på ett mycket vänligt och konstruktivt sätt.”

Man bör notera att det är samma typ av positiva uttalanden om relationen med Cevian som Ulrich Spiesshofer lämnade vid kapitalmarknadsdagen i oktober – samtidigt som Christer Gardell då kallade hans strategi för ”more of the same och ”naive”.

Ulrich Spiesshofer vill inte svara på om Lars Förberg redan har börjat driva frågan om en avknoppning av kraftdivisionen Power Grids.

”Efter kapitalmarknadsdagen tog vi oss tid att verkligen sitta ned med Cevian och förklara hur vi tänker, och sedan såg du i pressmeddelandet om att han gick med i styrelsen att Lars stödjer ledningen i att implementera Next Level-strategin. Vad gäller hans inställning i övrigt får du fråga honom själv om.”

Inget nytt kom fram om fler avyttringar efter försäljningen av kabelverksamheten till NKT. Nyligen förvärvade ABB automationsföretaget B&R som är stort inom maskin- och fabriksautomatisering.

Hampus Engellau ifrågasätter ABB:s tillväxtmål som orealistiskt, och menar att det kräver ett mirakel i någon form.

”Det jag tycker är lite konstigt är att bolaget i oktober förra året upprepade sitt tillväxtmål fram till 2020 och när det här året är slut är det fortfarande så att den genomsnittliga tillväxten är nära nollstrecket eller minus – och att då upprepa att man ska växa med 5 procent per år låter tufft. Antingen sitter ledningen med ett ess i rockärmen som vi andra inte känner till eller så hoppas man på en kraftig återhämtning för sencyklisk industri.”


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?