1515

ABB-filial utreds för misstänkta mutor

ABB utreds i Storbritannien för misstänkt korruption. Bolaget har anmält sig själv till brittiska och amerikanska myndigheter.

ABB-aktien fick sig en knäck på fredagseftermiddagen efter att nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat att brittiska Serious Fraud Office (SFO), motsvarande svenska Ekobrottsmyndigheten, granskar misstänkt korruption i ABB:s brittiska bolag.

ABB-spåret är en del av en av SFO:s utredning av Unaoil, ett oljeservicebolag som är verksamt i Mellanöstern, Centralasien och Afrika. Enligt Unaoils hemsida etablerades diverse olika avtal med ABB och andra teknologipartners under 1990-talet.

Unaoil har varit utredning för mutor och penningtvätt sedan i fjol, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ABB nämnde utredningen i en fotnot i onsdagens rapport. Där skrev bolaget under rubriken ”Misstänkta betalningar” att det gjort en intern granskning av affärerna med Unaoil med dotterbolag och ”påstådda olämpliga betalningar av dessa till tredje part”.

Därefter har ABB anmält sig till amerikanska finansinspektionen SEC, USA:s justitiedepartement och brittiska SFO.

ABB:s huvudkontor i Zürich bekräftar att bolaget är under utredning.

”SFO har startat en utredning i frågan. ABB samarbetar fullt ut med myndigheterna. ABB har nolltolerans för finansiella oegentligheter och håller högsta standard när det gäller integritet och etiska affärsmetoder", skriver ABB:s kommunikationschef Saswato Das i ett uttalande till Di.

ABB-aktien tappade snabbt från 204,20 till 201,20 kronor när nyheten blev känd. Men vid Stockholmsbörsens stängning hade aktiekursen återhämtat sig och ABB stängde på 203,80 kronor, upp 0,7 procent mot torsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?