1515
Annons

ABB-chefen räknar med robotrally – ”många måste verkligen tänka om”

Arbetskraftsbrist i spåren på åldringsboomen, allt kräsnare konsumenter och hårdare miljökrav bäddar alla för robotarnas snabba marsch in i världens fabriker, konstaterar ABB:s robot- och Sverigechef Dennis Helfridsson

Dennis Helfridsson. vd för ABB Sverige och affärsområdeschef Robotics & Discrete Automation.
Dennis Helfridsson. vd för ABB Sverige och affärsområdeschef Robotics & Discrete Automation.Foto:Jonas Bilberg

”De stora trenderna vi sett de senaste åren har förstärkts ytterligare i och med coronakrisen”, säger Dennis Helfridsson. vd för ABB ABB +0,82% Dagens utveckling Sverige och affärsområdeschef Robotics & Discrete Automation.

Han syftar på att företagen nu bland annat ser över sina leverantörskedjor och flyttar hem delar av tillverkningen vilket ökar efterfrågan på bolagets robotar och automatiseringslösningar. 

Svensk-schweiziska ABB är världens största tillverkare av industrirobotar efter japanska Yaskawa.

Den allt större utmaningen ser dock Dennis Helfridsson i att fylla upp industrin med personal de kommande åren i spåren på den demografiska utvecklingen.

”Tittar vi i Sverige och ute i hela Europa så har vi en utmaning med tillgången på arbetskraft i och med en åldrande befolkning. Vi har många som kommer att gå i pension de närmaste åren vilket gör att det blir en allt hårdare kamp om arbetskraften till industrin. Detta i kombination med att vi har en yngre generation som inte är lika intresserade av att gå in i de traditionella, tyngre och kanske lite monotona yrkena utan som söker mer stimulerande, utmanande jobb.”

Foto:Jonas Bilberg

Sverige ligger i dag på plats 5 i världen när det gäller robotdensitet, med 277 robotar per 10.000 anställda. Snittet i Europa är 114, i Amerika 103 och Asien ligger på 118. Samtidigt har länder som Sydkorea och Singapore omkring 800 robotar per 10.000 anställda.

Det betyder att det finns mycket som är ogjort när det kommer till robotiseringen, konstaterar ABB-chefen. 

Antalet industrirobotar som används globalt beräknas också växa med närmare 800 procent, från dagens 2,25 miljoner till 20 miljoner, fram till 2030, enligt Oxford Economics.

En annan stark trend som påverkar industriproduktionen inom många sektorer är våra förändrade konsumtionsmönster.

 ”Vi konsumenter har ju de senaste åren förändrat och breddat vår konsumtion vilket gjort att företagen mycket gått från massproduktion till mer av unika beställningar och kundorderstyrt. Företagen måste kunna ställa om mycket mer och snabbare vilket kräver en flexibel produktionsapparat. Kortare produktionslivscykler betyder att flexibel automation med robotar är att föredra framför hård automation.”

ABB:s robotar jobbar också tillsammans med Stena Recycling, Electrolux, Stora Enso och Combitech med återvinning och cirkulära flöden för elmotorer och andra elektriska produkter.

”Många branscher måste ju verkligen tänka om och gå från det gamla linjära tänkandet till cirkulärt. Både kunder och samhälle kräver allt mer av leverantörerna. Det betyder att företagen behöver se över hela kedjan, allt från produktdesign till råvaror, tillverkning, transporter och hur man sedan återvinner. Här ser jag stora möjligheter med digitalisering och uppkopplade robotar.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?