Annons

AAC Clyde Space resultat försämras

First North-listade satellitsystembolaget AAC Clyde Space redovisar ett resultat efter skatt på -10,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-11,0). Resultatet per aktie uppgick till -0:11 kronor (-0:14).

Rörelseresultatet blev -10,3 miljoner kronor (-10,8). · Rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, uppgick till -7,5 miljoner kronor (-7,7). 

Nettoomsättningen var 18,5 miljoner kronor (16,7). 

AAC Clyde Space lyckades stärka intäkterna under första halvåret 2020 med 34 procent och få kassaflödet från den löpande verksamheten under andra kvartalet att närma sig svarta siffror, konstaterar vd Luis Gome i delårsrapporten.

”Även om tillväxten var relativt stark hölls den tillbaka av pandemin. Arbetet i renrum och produktionsanläggningar lades om för att möjliggöra social distansering, vilket hämmade produktionen. Vissa leverantörer har haft svårt att leverera i tid, vilket resulterat i förseningar och dämpade bokförda intäkter”, skriver vd.

Han pekar på att bolagets mål om positivt ebitda-resultat och operativt kassaflöde 2021 förutsätter en stark tillväxt och kan med rådande omständigheter komma bli svåra att nå.

Under andra kvartalet var ebitda-resultatet -7,5 miljoner kronor (-7,7) och kassaflödet från den löpande verksamheten -0,4 miljoner kronor (-3,6).

”För att vi ska kunna fortsätta hålla jämna steg med utvecklingen av de kommande generationernas nano- och små satelliter, motverka effekterna av försenade kundorder och leveranser från underleverantörer, utvärderar vi olika alternativ för att stärka vår finansiering med det övergripande målet att fortsätta stärka vår ledande roll på småsatellitområdet”, skriver vd.

Under andra halvan av 2020 förbereder sig bolaget för att leverera tre satelliter, fortsätter att montera ytterligare fem, sänder upp och driftsätter ytterligare två och slutför flera komplexa delsystem, enligt rapporten. AAC Clyde Space kommer också att starta sitt nästa projekt VDES-satelliten i samarbete med Saab och Orbcomm.


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?