Annons

95 procents omsättningstapp – nu kommer norska kunderna tillbaka

Efter ekonomiska tapp på upp till 95 procent kan delar av gränshandeln med Norge nu andas ut. På lördagen kom de första norska kunderna sedan mars över till Värmland i jakten på billig mat, godis och alkohol. Men frågan är hur länge glädjen varar.

Foto:Joachim Lagercrantz/TT

Efter mer än fyra månaders väntan var det så dags: från och med lördag öppnade den norska regeringen för resande till utvalda delar av Sverige, bland annat Värmland. De enorma varuhusen i gränsstäder som Charlottenberg och Töcksfors var redo för en anstormning.

Men även om köerna stundtals var långa, framför allt till matbutikerna och Systembolaget, har den riktiga rusningen uteblivit.

”Det är ingen anstormning på något vis, men bra med folk. Det är en smakstart, säger Claes Sjöholm”, chef för shoppingcentret i Charlottenberg.

Claes Sjöholm berättar om ett omsättningstapp på 85 procent över en natt, när den norska regeringen i mars meddelade att den som reser till Sverige måste sitta i två veckors karantän när den återvänder till Norge. Så beroende är köpcentret av de norska besökarna.

”Det har varit brutalt från slutet av mars. Katastrof är ett ord som förekommit ofta. Därför är det här otroligt viktigt, och sannerligen en glädjens dag för hela Värmland”, säger Claes Sjöholm.

Ett bolag som tappat ännu mer, hela 95 procent av sin omsättning, är Gottebiten. Företaget har ett trettiotal godisbutiker längs gränsen mot Norge. När nu klartecken getts för resor till Värmland börjar butiken i Charlottenberg fyllas upp.

”Det är inte som en lördag innan corona, men mycket mer än under corona”, säger Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten.

För att hantera raset i omsättning har nästan hela personalstyrkan permitterats. Men för de värmländska butikerna kunde permitteringarna hävas från midnatt.

”Vi kan också gradvis börja återanställda timanställda som tidigare fick sluta. Många medarbetare är glada nu”, säger Mats Idbratt.

Samtidigt har Norge meddelat att gränsen åter kan stängas, om smittspridningen blossar upp i Värmland igen. Men Mats Idbratt ser ändå positivt på framtiden.

”Trenden är ändå att talen är på väg ner i Sverige, och vi är hoppfulla kring att fler regioner borde kunna öppna. Det känns som det går åt rätt håll.”

Vid en av de stora matbutikerna har Grete och Terje Gerhardsen från norska Magnor börjat plocka på sig varor i en kundvagn.

”Vi är här en gång i veckan, det lönar sig eftersom mycket här är billigt och hemma är det dyrt”, säger Grete Gerhardsen

Sedan gränsen stängde har de fått handla hemma i Magnor, som ligger bara några kilometer från den svenska gränsen.

”Men personer som bor här och jobbar i Norge har levererat lite, säger Grete Gerhardsen.”

Gränshandeln i Värmland kan alltså välkomna de norska shopparna eftersom smittspridningen i länet avtagit. Samtidigt innebär handeln att väldigt många människor samlas inomhus. Enligt Claes Sjöholm har det dock inte varit några problem med trängsel så här långt.

”Vi har en väldigt detaljerad och omfattande handlingsplan med tillhörande åtgärder. Att på bästa sätt förbereda oss för att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och lite till, har varit högsta prioritet för oss”, säger han.

Han nämner exempelvis att shoppingcentret tagit in väktare som ska se till att besökarna håller avstånd till varandra.

På godisbutiken Gottebiten har det inte varit någon trängsel, enligt Mats Idbratt.

”Vi har en coronavärd i butikerna som ska säkerställa att kunderna håller avstånd och se till att det finns handsprit tillgängligt. Pandemin har pågått länge, de flesta har det i sig att man håller avstånd.”


Innehåll från Fortum Sverige ABAnnons

Från kompost till klädbutik

Det är först på senare år som textilindustrins klimatpåverkan på allvar har granskats, trots att dess utsläpp av växthusgaser är större än den så utskällda flygsektorn. Men det vill Fortum ändra på med satsningen på Bio2X där både skog- och fruktrester omvandlas till textilfibrer. 

”Kan vi ge restprodukter nytt liv så är det mer än bara klimatet som tjänar på det”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum, som menar att textilindustrin måste ställa om för att klara ökande hållbarhetskrav från både konsumenter och myndigheter. 

30 kilo koldioxidekvivalenter och drygt 3 700 liter vatten kostar ett par jeans över sin livscykel och det vatten som används i produktionen släpps i flera fall ut helt orenat, något som skapar stora miljöproblem. Genom att använda restprodukter och mer resurssnåla tekniker kan detta förändras. 

Den finska energikoncernen Fortum jobbar sedan ett antal år med olika lösningar inom cirkulärekonomi, exempelvis återvinning av hushållsplast och elbilsbatterier. Med Bio2X är det helt andra branscher som gäller och för att kunna omvandla biomassa till textilfibrer samarbetar Fortum med Spinnova, ett finskt innovationsföretag som fokuserar på textil. 

Win-win för alla – inte minst miljön 

Allt från vetehalm till gamla fruktskal och rester från skogsbruket kan användas som råvara till att producera textilfibrer. I processen, som kallas för fraktionering, separeras biomassan i cellulosa, hemicellulosa och lignin. Det är cellulosan som sedan används och omvandlas till textilfibrer och därefter tyger. Att använda trä- eller bambufibrer för att tillverka tyg är i sig inte nytt, däremot behöver den process som används inom Bio2X mindre vatten och kemikalier än vad som är vanligt. Dessutom ligger fokus på att använda just restprodukter. 

– I många fall är det här restprodukter som inte kommer till användning och kan vi använda det som går av biomassan till textilfibrer och resten till biobränslen så bidrar till en mer hållbar textilindustri och ett mer effektivt användande av resurserna, säger Per-Oscar Hedman. Även om Fortum är med och driver projektet finns det inga tankar på att bli textilproducent försäkrar han, -Vi har massor av erfarenhet av att ta hand om biomassor och det är där vår styrka i projektet ligger.  

Än så länge kan du inte köpa kläder i butik som tillverkade av textilfibrer från projektet, men om du inte redan gör det så kan du börja med några knep som spelar roll. Återanvänd och köp second hand. Lämna in kläder som inte längre kan användas till återvinning. Håll utkik i affären efter kläder gjorda av certifierat material, helst viskos eller bambu. 

Läs om vad vi gör för att ta hand om framtiden redan i dag 

 

Mer från Fortum Sverige AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Sverige AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?