1515

90 globala jättar lovar att strypa utsläppen – Astra Zeneca med i koalitionen

Nästan 90 globala storföretag lovar att sänka sina utsläpp av växthusgaser. Beskedet kommer inför FN:s klimatmöte i New York på måndagen, skriver Reuters.

Företagskoalitionen We Mean Business gick på söndagen ut med en ny kampanj med löften om att sänka sina utsläpp av växthusgaser. Initiativet består i nuläget av 87 företag med ett totalt börsvärde 2.300 miljarder dollar, motsvarande 22.000 miljarder kronor.

”Nu behöver vi många fler företag som ansluter sig till rörelsen, för att skicka en tydlig signal att marknaden förändras”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande, enligt Reuters.

Vissa företag har förbundit sig att nettoutsläppen ska vara nere på noll år 2050. I den gruppen ingår bland annat schweiziska matjätten Nestlé, franska kosmetikbolaget L'Oréal och franska byggmaterialbolaget Saint-Gobain.

En annan grupp företag i organisationen har lovat att anpassa verksamheten för att nå målen i Parisavtalet, alltså att den genomsnittliga temperaturökningen i världen inte ska överstiga 1,5 grad.

Bland de företagen återfinns brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca AZN +0,58% Dagens utveckling , finska telekombolaget Nokia och franska livsmedelsproducenten Danone.

Vissa experter har ifrågasatt om börsnoterade företag, som ska maximera avkastningen för aktieägarna, kommer att kunna göra de stora investeringar som krävs för att bekämpa klimatförändringarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?