1515
Annons

9 miljarder borta i skandal kring hedgefond

En ny jätteskandal har briserat bland de amerikanska hedgefonderna, som redan har stora problem. Hyllade Platinum Partners misstänks ha svindlat bort över 9 miljarder kronor. Nu har grundaren Mark Nordlicht fängslats.

Platinum Partners grundare Mark Nordlicht.
Platinum Partners grundare Mark Nordlicht.Bild:Bebeto Matthews

Redan i juni 2014 skickade Mark Nordlicht enligt Wall Street Journal ett panikartat mejl till sina partner.

”Det kan inte fortsätta så här. Det här är kod röd”, skrev Mark Nordlicht, som var orolig för att investerarna skulle begära tillbaka sina pengar.

Sedan dess har Platinum försökt återhämta tappad mark fram till att de federala myndigheterna satte stopp för karusellen på måndagen.

Platinum Partners med Mark Nordlicht i spetsen anklagas för att ha lurat 1 miljard dollar, 9,2 miljarder kronor, av sina över 600 investerare.

Åtalet anses redan vara den största skandalen sedan Bernie Madoff svindlade sina investerare och fick sin fängelsedom på 150 år för sju år sedan.

Mark Nordlicht arresterades på måndagen tillsammans med fem medarbetare, alla anklagade för att ha förfalskat företagets siffror.

”Platinum Partners har inga fler tillgångar än en missfärgad skylt av billig metall med företagets namn”, sa åklagaren Robert Capers när han plockade in finansmännen.

Platinum har varit en av stjärnorna på USA:s hedgefondshimmel och har länge hävdat att bolagets fonder aldrig haft ett år eller ens en månad med negativ avkastning.

Trots det har fonden haft svårt att attrahera nya pengar från misstänksamma professionella investerare. Därför har fonden gång på gång vänt sig till en grupp av närstående affärsmän som Platinums grundare har umgåtts med privat.

Platinums affärsidé har varit riskfyllda investeringar, som att låna ut pengar till konkursmässiga företag och stora aktieköp i läkemedelsbolag med tunn handeln på börsen.
Ett exempel som Platinum anklagas för är att fonden inte skrivit ned värdet på sina investeringar i flera energibolag trots ett fallande oljepris. Slutligen visade det sig att innehaven i princip var värdelösa.

Sent under 2015 informerade Platinum sina investerare att de inte kommer att kunna få tillbaka alla sina pengar. Mark Nordlicht berättade enligt uppgifter till WSJ att han själv har lånat ut av sina privata pengar till fonden.

Under de senaste månaderna har pressen blivit allt hårdare varför Mark Nordlicht och hans närmaste kolleger har diskuterat möjligheterna att fly till Israel för att komma undan sitt ansvar.

”Glöm inte böckerna. Utgå ifrån att vi inte kommer tillbaka till New York”, skrev bland annat en av kollegerna till Mark Nordlicht enligt åtalet.

Men Platinum Partners är inte den enda hedgefonden som har gått igenom en tuff period.
En annan stjärna, Jamie Dinan som leder York Capital Management, har fått resa runt till sina investerare bland annat i Sverige för att informera om att 2016 ser ut att bli det andra året i följd med negativ avkastning.

Efter år av besvikelser drar nu investerarna in sina pengar och för fjärde kvartalet i följd minskar investeringarna i de amerikanska hedgefonderna.

Enligt en undersökning gjord av Morgan Stanley visade 85 procent av de amerikanska hedgefonderna negativa siffror så sent som i april i år.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?