1515

87 nya dödsfall i Sverige registrerade: ”Högt tryck på IVA”

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att sammanlagt 2.941 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 87 registrerade dödsfall under det senaste dygnet.

Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell.Foto:Anders Wiklund/TT

”Vi börjar närma oss 3.000 personer, vilket är ett förskräckligt stort tal”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sammanlagt har nu 23.918 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige sedan utbrottets början. Många av de nya fallen är vård- och omsorgspersonal, enligt Tegnell.

”Det vi börjar se nu när vi börjar få lite större kapacitet på hur mycket prover som kan tas, är att vi får allt fler vård- och omsorgspersonal som provtas för att veta om de kan återgå i arbete när de har mindre symtom”, säger han.

”Vi vet inte var de är smittade, det håller vi och gräver vidare i på olika sätt. Det är personer som är provtagna för att de har väldigt lätta symtom.”

De nya uppdaterade siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar också att antal intensivvårdade är 1.620 personer.

”Det är fortsatt högt tryck på IVA”, säger Tegnell.

Han berättar också att Folkhälsomyndigheten nu undersöker om ett dödsfall av ett yngre barn är kopplat till covid-19.

”I vår dödsstatistik har det dykt upp ett mindre barn där det håller på att utredas om det är orsakat av covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut fler kommentarer för att inte riskera att det blir möjligt att identifiera det enstaka fallet. Vi har kontakt med vårdgivarna och de utreder om det är covid-orsakat eller inte.”


Innehåll från SPPAnnons

1 av 5 anställda är felförsäkrad – så säkrar du att det blir rätt

SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.

Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som en femtedel av alla anställda är felförsäkrad. Det är heller ingen hemlighet att många som administrerar de anställdas tjänstepensioner upplever att hanteringen kan vara komplicerad. SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att förenkla administrationen.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

”Lova runt och hålla tunt” sänker förtroendet för dig som arbetsgivare direkt, även när det gäller frågor som pension. Därför är det viktigt att dokumentera överenskommelser för pension och andra förmåner. Särskilt i de fall då företaget saknar generella pensionspolicyer. Se också till att dessa dokument inte lämnar utrymme för tolkning och att de finns tillgängliga både för de som administrerar lön, pension och andra förmåner och för de anställda.

– Och låt för allt i världen inte dessa dokument bli en skrivbordsprodukt som samlar damm, säger Shoka Åhrman.

Du måste aktivt tillämpa överenskommelserna i samband med administration av pensionen för att de inte ska bli just tomma löften.

– Kanske lovade du den nyanställde chefen att en specifik förmån ska vara pensionsgrundande? Ja, då måste du aktivt se till att det kommer med i underlaget också.

Optimera pensionsadministrationen

Uppfattningar om att pension är komplicerat och tidskrävande kommer oftast ifrån otydlighet eller icke värdeskapande uppgifter, så se till att minska bruset i pensionsadministrationen. Det behöver finnas en tydlighet i informationsflödet mellan chefer, HR och administratörer i pensionsfrågan.

– Istället för att befästa att något är svårt bör vi fokusera på lösningar som gör det enkelt, menar Shoka Åhrman och fortsätter:

– Förutom god kommunikation och tydlig ansvarsfördelning är användarvänliga verktyg centrala för att spara tid och minska risken för manuella fel och förseningar.

Se till att den som ska utföra själva pensionsadministrationen har tillgång till enkla digitala tjänster och verktyg. På så vis kan ni skapa förutsättningar för att spara tid och undvika onödiga kostnader.

– Kom också ihåg att lika enkelt som det är för dig som arbetsgivare att ha koll ska det vara för dina anställda. Självklart ska även de ha tillgång till enkla digitala tjänster för att få en bra överblick av sin framtida pension.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?