Annons

Glädjebesked för SAS – regeringen skjuter till pengar till statliga bolag

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att skjuta till pengar till statliga bolag under coronakrisen. 

SAS kan nu få ett tillskott på 5 miljarder kronor från staten, om andra ägare också går in med pengar.

Näringsminister Ibrahim Baylan.
Näringsminister Ibrahim Baylan.Foto:Jessica Gow/TT

Regeringen skjuter till kapital till statliga bolag.

”Om bolagen ska finnas i framtiden ska vi som ägare vara med och ta ansvar”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Swedavia och Lernia garanteras pengar genom en extra ändringsbudget; drygt 3,1 miljarder respektive 150 miljoner kronor.

Regeringen tillsammans med Januaripartierna, Centerpartiet och Liberalerna, lägger också fram ett förslag till riksdagen om att staten ska skjuta till pengar till SAS. Sammanlagt handlar det om 5 miljarder kronor i en ny kapitalrunda för att ge det krisande flygbolaget luft under vingarna.

”Så länge vi äger statliga bolag måste vi ta ansvar. SAS är viktigt för att se till et grundläggande behov av flyg”, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl.

För att staten ska gå in med pengar kräver regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att SAS ska göra fler insatser för att intensifiera klimatåtaganden.

”Jag vill vara tydlig. Sverige kommer bara att gå in med kapital om det samtidigt ställs skarpa krav på SAS i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Ett krav från Januaripartierna är också att andra intressenter ska gå in med kapital. Näringsminister Ibrahim Baylan säger att regeringen har ”tät dialog” med SAS andra storägare: den danska staten.

Han vill inte säga om danska regeringen, som leds av Socialdemokraterna där, har gett några garantier.

Danska finansministeriet har inte kommunicerat något belopp som den danska staten är villig att investera i SAS, men enligt finansminister Nicolai Wammen har den danska, S-ledda, regeringen ingått överenskommelse med flera partier om att också danskarna kommer att öppna plånboken.

Kapitalbehovet ligger enligt bolaget på 12,5 miljarder kronor. Beloppet krävs för att SAS ska kunna möta efterfrågan 2022, som då förväntas ligga på nivåer liknande de innan pandemin slog till.

Ibrahim Baylan ids dock inte dryfta hur mycket andra ägare bör gå in med för att 5 miljarder av de svenska skattebetalarnas pengar ska betalas ut.

”Jag vill inte hålla på och spekulera kring det. Går du in i en skarp, och vad jag förutser en tuff, förhandling där vi kommer ställa krav på att andra är med, då vill man inte visa alla sina kort på en gång”, svarar han undvikande.

Hur det nya ägarförhållandet kommer se ut vill näringsminister Ibrahim Baylan inte kommentera, men troligt är att Sveriges ägarandel kommer att öka.

Så sent som i slutet av förra veckan ställde Dagens industri frågor till näringsministern om SAS framtid.

Då var Ibrahim Baylan förtegen, inte minst om vilka aktörer som skulle kunna gå in i flygbolaget. Kollegan i grannlandet Norge, Norwegian, fick nyligen en ny storägare i form av den kinesiska staten.

Beskedet på måndagen var att staten inte kräver nya ägare för att skjuta till pengar. Förhoppningen är alltså att befintliga ägare ska investera. Förutom den danska staten finns där Wallenbergsfären bland storägarna.

SAS mycket kryptiska pressmeddelande som bolaget släppte under måndagen i samband med regeringens besked om nytt kapital talade om ”åtgärder för att fördela den ekonomiska bördan” genom ”interna, externa och ekonomiska intressenter i bolaget”.

Dagens industri har sökt SAS för en intervju med vd Rickard Gustafson, men bolaget vill inte ställa upp.

Om regeringens förslag om pengar till SAS klubbas i riksdagen måste det också godkännas av EU-kommissionen.

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna meddelar att man ställer sig bakom tillskottet till SAS.

Vänsterpartiet däremot kommer att lägga fram ett eget förslag där fler villkor ställs för att SAS ska få de 5 miljarderna. Bland annat ska bolaget tvingas ha fler baser i Norden och att SAS inte ska flyga kortare sträckor där tåg är en möjlighet, meddelar partiledare Jonas Sjöstedt.

Beskedet om SAS sammanfaller med att Swedavia meddelar att planerna på en utbyggnad av Arlanda skrotas, ett krav från Miljöpartiet i förhandlingarna med Socialdemokraterna i regeringen.


Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?