Hoppa till innehållet

Annons

80 miljarder till spillo – varje år

Den offentliga sektorns inköp ligger på rekordnivå efter att i fjol ha stigit med över 5 procent till 822 miljarder kronor.
Men tiotals miljarder kronor skulle kunna sparas och nu kommer förslag att regeringen tillsätter en insatsstyrka för att minska slöseriet med skattebetalarnas pengar.

Bild:Izabelle Nordfjell

Den offentliga sektorn handlar som aldrig förr och blir därmed allt viktigare som marknad för näringslivet. Totalt motsvarar de offentliga inköpen cirka 19 procent av Sveriges BNP. Det visar en ny kartläggning.

”Sveriges befolkning liksom ekonomi växer vilket gör att medborgarnas samlade behov av offentlig service och tjänster ökar. Vi har också en rad andra faktorer inklusive ökade kostnader för mottagandet av nyanlända, som bidrar till att vi såg rekordstora siffror just 2016”, säger Fredrik Tamm, expert på offentliga marknaden och grundare av konsultföretaget Double Check.

Bolaget, som sysslar med rådgivning kring den offentliga marknadens affärer, har just slutfört en omfattande genomgång av de faktiska inköp som gjordes av landets myndigheter, kommuner och landsting under 2016.

Di har fått ta del av resultaten i förväg och de visar att det är enorma belopp som omsätts på denna så kallade offentliga marknad. Totalen på 821,9 miljarder kronor är visserligen lägre än vid motsvarande rapport i fjol. Men det är ändå en ny toppnotering, eftersom tidigare års siffror korrigerats ned.

”Tack vare ett betydligt skarpare och mer fullständigt underlag har vi bland annat kunnat räkna bort bland annat avsättningar till pensioner och betalningar till försäkringskassor vilket gör att vår data ger en mer korrekt och samtidigt unik inblick i den här stora och viktiga marknaden”, säger Fredrik Tamm.

Det totala värdet av den offentliga marknadens affärer ökade förra året med 5,5 procent. I pengar var det en ökning med över 43 miljarder kronor jämfört med 2015. Det är kommunernas inköp som växer mest, i fjol steg de med 6,9 procent till 319 miljarder kronor. Men det var en statlig myndighet, Migrationsverket, som hade den enskilt högsta tillväxten.

Det är många som är med och slåss om miljardaffärerna. Inte mindre än 212.519 unika leverantörer lyckades vinna affärer och var med och delade på kakan under 2016, vilket ändå var en mindre nedgång från drygt 216.000.

Flera av Sveriges största bolag tronar på topplistan över de största leverantörerna. Bygg och anläggning är den enskilt största branschen vilket också märks genom att tre av de fyra första platserna innehas av byggbolagen Peab, Skanska och NCC. Allra störst är Peab som tog över förstaplatsen från försvarsindustrikoncernen Saab, efter att ha ökat leveranserna till 12,4 miljarder kronor under 2016.

”Det är roligt och visar att vår kompetens är konkurrenskraftig. Vi gynnas av att det offentliga byggandet har ökat kraftigt. Det gäller allt från infrastruktur till bostäder, skolor, vårdlokaler och andra samhällsfastigheter”, säger Jesper Göransson, koncernchef för Peab.

Och börsbjässen ser ljust på sina och branschens utsikter på den offentliga marknaden.

”Marknadsbedömningarna pekar på fortsatt hög aktivitet. Vi ser inga tecken på en dramatisk nedgång. Generellt lider branschen av kapacitetsbrist så det är en utmaning att klara den växande efterfrågan.”

Även inom vård och omsorg rusar efterfrågan.

”Inköpen ökade här med runt 25 procent. En intressant uppstickare som drar nytta av det är personaluthyrningen av bland annat läkare och sjuksköterskor som stigit med 24 procent vilket är anmärkningsvärt med tanke på att Sveriges Kommuner och Landsting sagt att man ska frysa inhyrningen”, säger Fredrik Tamm.

”495 leverantörer delar nu på över 5,5 miljarder kronor, en ökning med över 1 miljard kronor, för att hålla offentlig sektor bemannad.”

En rad fall där offentlig sektor köpt fel eller dyrt har skapat debatt och spätt på kritik om omfattande slöseri inom den offentliga sektorn.

”Det mest flagranta exemplet är väl Onemed och Stockholms Läns Landsting. Stödstrumpor för 6.000 kronor styck utan att det är ett direkt brott mot avtalet säger väl allt”, säger Fredrik Tamm.

Han har själv tidigare framfört kritik om slöseri och ineffektivitet vid offentliga upphandlingar och vill att regeringen och den ansvariga ministern Ardalan Shekarabi nu tar ett nytt grepp.

”Regeringen borde kalla samman en insatsstyrka, som förslagsvis består av experter på inköp från både privat och offentlig sektor, som kan kliva in och göra punktinsatser och komma med förslag som kan införas för att förbättra inköpen. Och besparingspotentialen är mycket stor”, säger Fredrik Tamm.

”Både jag och andra branschbedömare jag talat med bedömer att det skulle gå att sänka kostnaderna med uppemot 10 procent genom bland annat bättre uppföljning och högre effektivitet. Det handlar därmed om över 80 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar varje år så nu måste mer göras snabbt.”

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera