1515

8 länder tas bort från EU:s lista på skatteparadis

EU:s finansministrar ska på tisdag avföra Panama och sju andra länder från EU:s svarta lista över skatteparadis. Ekofinmötet ska också diskutera bankers dåliga lån och fördjupningen av EMU.

Så sent som vid finansministrarnas förra möte den 5 december beslöt de att skapa en svart lista med totalt 17 jurisdiktioner som betraktades som skatteparadis.

Svartlistningen har fått de åtta länderna att mycket snabbt lova åtgärder för att bättra sig. De kommer nu att överföras till en grå lista över länder som bevakas att de verkligen uppfyller sina löften.

Panama har blivit särskilt omtalat efter den så kallade Panamaläckan 2016. De sju andra länder som flyttas till den grå listan är Barbados, Förenade Arabemiraten, Grenada, Macao, Mongoliet, Sydkorea och Tunisien. Den grå listan kommer då att bestå av 54 länder.

De nio som är kvar på svarta listan är Amerikanska Samoa, Bahrain, Guam, Marshallöarna, Namibia, Palau, Samoa, Sankta Lucia, samt Trinidad och Tobago.

De tre krav som EU ställer för att jurisdiktioner inte ska hamna på svarta listan är att de har tillräckligt skattetransparens, rättvis beskattning och att man följer OECD:s arbete mot erodering av skattebasen och vinstflyttning (BEPS).

EU-länderna är oeniga om svartlistade länder ska kunna bestraffas med någon form av sanktioner.

Situationen för dåliga lån i europeiska banker har förbättrats de senaste åren, förklarade EU-kommissionen i en rapport i torsdags. Det beror dels på den ekonomiska uppgången och dels på åtgärder i EU-länderna.

Dåliga lån som andel av totala lån minskade mest i Slovenien mellan andra kvartalet 2016 och andra kvartalet 2017, visade rapporten. Därefter följde Italien, Irland, Portugal, Cypern och Spanien i ordningsföljd efter storleken på nedgången i förhållande till totala andelen dåliga lån.

Undantaget var Grekland där krisen har suttit i som hårdast. Andelen dåliga grekiska lån har knappt minskat alls.

I mars kommer kommissionen att lägga ytterligare förslag. Åtgärderna inriktas mot att förbättra tillsynen, att förbättra en andrahandsmarknad för dåliga lån, att omstrukturera vissa länders banksektor, samt att reformera länders insolvensprocedurer.

Kommissionen ska också ge råd om hur EU-länderna kan upprätta bad banks (tillgångsförvaltningsbolag) som tar hand om de dåliga lånen.

Finansministrarnas diskussion om hur EMU ska fördjupas tar nu vid efter eurotoppmötet den 15 december, som sade att EU bör prioritera områden där EU-länderna lättare kan enas - om bankunionen och räddningsfonden ESM.

Många av EU-kommissionens mer ambitiösa förslag, som en finansminister och en egen budget för euroområdet, ser ut att skjutas på framtiden.

Sveriges inställning till förslagen varierar från positiv till skeptisk.

Sverige är positiv till att bankunionen fullbordas och att ESM omvandlas till någon form av en europeisk valutafond (EMF). Då behövs också en finansiell säkerhetsmekanism (backstop) om bankunionens resoultionsfond tömmer sina resurser, som EMF skulle stå för.

Sveriges meningar går också i sär om kommissionens förslag till olika nya stödfonder. Stöd till EU-länder som genomför strukturreformer kan vara bra om länderna fortfarande känner ansvar för sina reformer, anser Sverige.

Stöd till länder som är på väg in i euroområdet kan Sverige även acceptera om det sker på landets egen begäran.

Däremot är Sverige misstänksam mot en stabiliseringsfond som ska hjälpa länderna att upprätthålla de offentliga investeringarna vid asymmetriska chocker. Sverige är rädd för att sådana tillfälliga stöd lätt kan permanentas.

Dessutom bör betalningsansvaret för stödfonderna begränsas för icke euroländer, anser Sverige.

Ekofinmötet ska också notera att kommissionen granskar Sverige och elva andra EU-länder i sin årliga undersökning av länders makroekonomiska obalanser. Den svenska regeringen välkomnar att kommissionen även i år tittar på Sveriges höga skuldsättning i den privata sektorn och den snabba ökningen av bostadspriserna.


Innehåll från Unit4Annons

Digitalisering har många fördelar, men gör kunder och medarbetare mer ”illojala”

Vi verkar i en allt mer global och digital värld vilket innebär ökad konkurrens och högre krav från kunder och medarbetare. Samhällets datamognad, med ökad transparens som följd, gör att vinnarna är de företag som skapar de smartaste kundlösningarna och som ger sina medarbetare den bästa utvecklingsresan.

Det är samhället och individerna som driver på digitaliseringen och företagen har inte längre något val, de måste accelerera sin digitaliseringsresa.  

– Digitaliseringen kommer med många fördelar, men det gör också att kunder och medarbetare blir mer illojala. Tack vare ökad transparens så finns det mesta tillgängligt på nätet, och kunderna kommer att köpa där det känns bäst och är enklast. Detta gäller även för medarbetarna som kommer att arbeta där de får störst värdeökning av sin investerade tid. säger Finn Følling, Sales Director på Unit4. 

Skalbarhet blir en viktig konkurrensfaktor

I dagsläget pratas det mycket om hur viktigt det är att förändra sina affärsmodeller för att lyckas, men det håller inte riktig Finn med om.

– Det är inte alls säkert att man behöver förändra sina affärsmodeller, det beror helt och hållet på inom vilken verksamhet man verkar. Det är däremot viktigt att se till att affärsprocesserna blir digitala, så man blir effektivare och snabbare kan få fram prognoser som bygger på kvalitativdata - och som i slutändan ger bättre underbyggda beslut. När systemen kommunicerar med varandra kan data samlas in från hela verksamheten och analyseras i gemensamma processer. På detta sätt får man även svar på när man ska skala upp och ner, och inte bara att man kan skala. 

CFO blir digitaliseringsminister

Ett tydligt tecken på att styrelser och ledningsgrupper har förstått fördelarna med att digitalisera fler processer inom företaget är den nu förändrade rollen för CFOer. 

– Vi ser tydligt att arbetsrollen för CFO förändras när digitaliseringen ökar. Det som företagen nu söker är en CFO med digital erfarenhet, där fokus hamnar mindre på redovisning och ekonomi. CFO går från att vara en finansminister till att bli en digitaliseringsminister inom företaget.   

Företag som inte anammar den nya tekniken kring molnet, automatisering och AI-stöd riskerar att tappa konkurrenskraft. Unit4, som är ett cloudföretag med drygt 40 års erfarenhet av den nordiska marknaden, hjälper sina kunder med nästa generations affärssystem. 

– Många företag sitter idag fast med äldre affärssystem, system som inte hänger med i företagens utveckling och som inte integrerar med nya smarta, tekniska lösningar. Nästa generations affärssystem ger ökad skalbarhet och en flexibilitet där systemet kan följa företagets utveckling hand i hand, istället för att bromsa, avslutar Finn. 

Läs mer om Unit4: www.unit4.com/se

Läs mer i Unit4:s undersökning: What’s missing from your finance planning? (unit4.com)

Info om Unit4

Vi arbetar för människor och har specialiserat oss inom mjukvara för tjänsteorganisationer sedan tidiga 1980-talet. Idag bygger vi världens smartaste affärssystem som förbättrar effektiviteten och produktiviteten samt gör det möjligt för människor att spendera mer tid på de arbetsuppgifter som gör skillnad. 

Mer från Unit4

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unit4 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?