1515
Annons

8 av 10 banker höjer snitträntan

En majoritet av de svenska bankerna har höjt räntesnittet under januari. Höjningen gäller alla bindningstider.

Bild:TT

I snitt betalar svenskarna nu 1,59 procent för ett lån med 3 månaders bindning, en höjning med 0,02 procentenheter jämfört med december. Danske Banks kunder kommer billigast undan med 1,49 procent medan Nordea och Ikano Bank tar ut 1,66 procent.

Skillnaden i räntekostnad mellan högsta och lägsta blir 3.400 kr per år för snittsvensken som lånar 2 miljoner kronor.

På lån med 5 års bildningstid är Skandiabankens kunder vinnare med en snittränta på 1,96 procent. Dyrast är ICA-banken och Ikano Bank med 2,36 procent.

"Det är många experter som nu rekommenderar låntagarna att binda räntan", men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, förespråkar is i magen.

"Om du kan pruta ner räntan till 3-månadersnivån kan du naturligtvis binda, men annars har du köpt en dyr försäkring för ett regnoväder som kanske inte kommer."

Bankerna måste efter ett beslut av Finansinspektionen för två år sedan varje månad redovisa vilka räntor som kunderna erbjudits - snitträntan. Bankernas listräntor ligger högre och kan betraktas som högst prutbara.

Zelenskyj: ”Stäng era gränser för alla ryska medborgare”

”Stäng era gränser för alla ryska medborgare i ett år”. Den uppmaningen ger Volodymyr Zelenskyj till alla västländer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Att sluta utfärda visum till ryska medborgare, tillsammans med ett embargo mot köp av rysk energi, skulle kunna förhindra att Ryssland annekterar nya områden i Ukraina, säger Zelenskyj i en intervju med Washington Post.

”Den effektivaste sanktionen vore att andra länder stängde sina gränser för ryska medborgare i ett års tid”, säger presidenten i intervjun.

Zelenskyj säger att stängda gränser för ryska medborgare skulle vara en fingervisning om att de borde respektera andra länders gränser. 

Att ryska flyg i dag inte tillåts flyga till länder i EU och Nordamerika räcker inte, enligt presidenten. Det finns nämligen kryphål, till exempel kan ryska medborgare fortfarande ansöka om visum till USA och många andra länder i väst.

Ett annat kryphål är att använda Finland som transitland för ta sig vidare till semesterorter vid Medelhavet. Svenska Yle rapporterar att ryska företag säljer bilresor från S:t Petersburg till flygplatserna i Helsingfors och Villmanstrand, därifrån de sedan kan resa vidare ut i Europa. Det är nämligen inte förbjudet för en rysk medborgare stiga på ett plan i Finland. 

För närvarande krävs en tidsbokning för att kunna lämna in en visumansökan till Finland. Man har nu dragit ner på antalet mottagningstider i hopp om att det ska leda till ett minskat antal visum.

För att täppa till kryphålen ytterligare har Finlands statsminister Sanna Marin föreslagit ett EU-gemensamt beslut om att stoppa visum till ryska medborgare. Frågan kommer att diskuteras på EU-nivå under ett inofficiellt utrikesministermöte i slutet av augusti, uppger svenska Yle. 

Men förslaget har också fått kritik för att vara en form av kollektiv bestraffning som skulle försvåra för Putin-motståndare att lämna landet.

Som svar på kritiken säger Zelenskyj att hela den ryska befolkningen faktiskt kan hållas som ansvarig för Rysslands krig i Ukraina:

”Befolkningen har valt den ryska regeringen och de gör inte motstånd mot den, de argumenterar inte mot den och de skriker inte åt den”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera