1515

75 miljoner till cykelåtgärder – här är kommunerna som tilldelats pengar

17 kommuner får dela på 75 miljoner kronor i stöd från Trafikverket för att bland annat förbättra sina lokala cykelnät. ”Tillgången på bra cykelinfrastruktur är helt avgörande för att få till en utveckling i positiv riktning”, säger Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet, till Dagens industri.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Stadsmiljöavtalen, som söks hos Trafikverket, ger kommuner och regioner en möjlighet att få hjälp att finansiera satsningar som syftar till att förbättra möjligheten för medborgarna att cykla eller åka kollektivt. De 75 miljoner kronor som Trafikverket nu delat ut är en tillfällig cykelförstärkning – den andra i år. Totalt är det 17 kommuner och regioner som får ta del av pengarna som delas ut denna gång. 

”Intresset ökar stadigt och vi ser en spridning i landet - från Luleå i norr till Ystad i söder. Gotland som tidigare varit en vit fläck på kartan har i år fått sitt första stöd, vilket är glädjande”, säger Rami Yones.

Om man ögnar igenom listan över vilka åtgärder som kommunerna beviljats pengar för så är det främst anläggning av nya gång- och cykelbanor samt att binda samman befintliga cykelnät med varandra. Men flera kommuner vill satsa på projekt som syftar till att öka intresset för cykling, som till exempel ”Cykelns dag” och ”Cykelvänlig arbetsplats”, samt flera initiativ till att få människor att cykla även vintertid. 

Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet.
Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet.Foto:Trafikverket

”Det är en blandning av stora och små åtgärder. Det betyder ut vårt perspektiv att kommunerna hittar ett sätt att använda stadsmiljöavtalen på ett naturligt sätt”, säger Yones.

Sedan starten har nästan var tredje kommun/region beviljats stadsmiljöavtal. Sammanlagt finns det en miljard kronor att ansöka om per år fram till 2029. Under innevarande och nästa år har det gjorts en extra satsning på cykling för totalt 500 miljoner.

”En bra infrastruktur med dedikerade cykelbanor med rätt mått är avgörande för att människor ska välja cykel som transportmedel - det gäller både det långväga cykelpendlandet och de kortare enklare cykelresorna till och från skolan med mera”, säger Rami Yones.

Nästa ansökningsomgång för för cykelstödet startar den 18 oktober i år.

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?