1515
Annons

75 miljoner till cykelåtgärder – här är kommunerna som tilldelats pengar

17 kommuner får dela på 75 miljoner kronor i stöd från Trafikverket för att bland annat förbättra sina lokala cykelnät. ”Tillgången på bra cykelinfrastruktur är helt avgörande för att få till en utveckling i positiv riktning”, säger Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet, till Dagens industri.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Stadsmiljöavtalen, som söks hos Trafikverket, ger kommuner och regioner en möjlighet att få hjälp att finansiera satsningar som syftar till att förbättra möjligheten för medborgarna att cykla eller åka kollektivt. De 75 miljoner kronor som Trafikverket nu delat ut är en tillfällig cykelförstärkning – den andra i år. Totalt är det 17 kommuner och regioner som får ta del av pengarna som delas ut denna gång. 

”Intresset ökar stadigt och vi ser en spridning i landet - från Luleå i norr till Ystad i söder. Gotland som tidigare varit en vit fläck på kartan har i år fått sitt första stöd, vilket är glädjande”, säger Rami Yones.

Om man ögnar igenom listan över vilka åtgärder som kommunerna beviljats pengar för så är det främst anläggning av nya gång- och cykelbanor samt att binda samman befintliga cykelnät med varandra. Men flera kommuner vill satsa på projekt som syftar till att öka intresset för cykling, som till exempel ”Cykelns dag” och ”Cykelvänlig arbetsplats”, samt flera initiativ till att få människor att cykla även vintertid. 

Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet.
Rami Yones, enhetschef på Trafikverket och ordförande för Nationella cykelrådet.Foto:Trafikverket

”Det är en blandning av stora och små åtgärder. Det betyder ut vårt perspektiv att kommunerna hittar ett sätt att använda stadsmiljöavtalen på ett naturligt sätt”, säger Yones.

Sedan starten har nästan var tredje kommun/region beviljats stadsmiljöavtal. Sammanlagt finns det en miljard kronor att ansöka om per år fram till 2029. Under innevarande och nästa år har det gjorts en extra satsning på cykling för totalt 500 miljoner.

”En bra infrastruktur med dedikerade cykelbanor med rätt mått är avgörande för att människor ska välja cykel som transportmedel - det gäller både det långväga cykelpendlandet och de kortare enklare cykelresorna till och från skolan med mera”, säger Rami Yones.

Nästa ansökningsomgång för för cykelstödet startar den 18 oktober i år.

Bluetooth ska hjälpa förare att upptäcka faror i trafiken

Den amerikanska biljätten Ford jobbar på att ta fram en app som varnar bilförare om det finns fotgängare eller cyklister i närheten. Det skriver nyhetssajten Techcrunch.

Foto:Dmitry Rukhlenko

Den nya appen kommer att fungera med Fords senaste infotainmentsystem och fungerar så att den känner av andra mobiltelefoner i direkt närhet till fordonen. Systemet kan sedan beräkna potentiella risker och ge varningar till föraren. Tekniken har, enligt Ford, också andra potentiella användningsområden, som att upptäcka byggarbetsplatser och byggnadsarbetare.

”De fordon som redan har Fords Co-Pilot360-teknologi kan upptäcka och hjälpa till att varna förare för fotgängare, cyklister, skoterförare och andra trafikanter - och till och med bromsa om förarna inte reagerar i tid”, säger Fords forskningschef Jim Buczkowski i ett uttalande.

Till skillnad från exempelvis kameror och radar kan tekniken som används, Bluetooth Low Energy, även känna av vad som finns bakom byggnader och andra hinder. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera