1515

6G kopplar upp alla våra sinnen – ”vi blir riktigt överraskade av utvecklingen”

Om 4G gav oss mobilt internet och 5G sakernas internet så ska 6G ge oss sinnenas internet. Då ska vi också kunna känna och smaka digitalt.
Det säger Ericssons globala forskningschef Magnus Frodigh.

Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.Foto:Daniel Roos

När största delen av Ericsson ERIC B -2,91% Dagens utveckling kollegerna i dag jobbar för fullt med utrullningen av 5G har Magnus Frodigh, koncernens globala forskningschef och hans drygt 700 anställda forskare fokus på 6G. Han kan räkna upp rader med mer eller mindre science fiction-liknande applikationer och funktioner som han är tämligen säker på kommer att bli verklighet tack vare 6G.

”Mycket av det vi redan 2012-2013 såg framför oss skulle utvecklas med 4G och sedan bli fullt möjligt med 5G har visat sig stämma”, konstaterar han.

Om 5G blir genombrottet för internet of things där allt och alla blir uppkopplade väntar därför nya genombrott med nästa generations teknik.

”Redan med 5G kommer AR-glasögonen få sitt genombrott. De kommer ganska snart, om bara tre-fyra år tror jag de är tillräckligt bra för riktigt bra upplevelser. Sedan kommer 6G att möjliggöra nästa nivå av fullständig immersive communication, det vill säga att du kommer att kunna bjuda in andra i din digitala miljö och sitta och prata som om ni befann er i samma rum. Du kommer också att ha haptisk återkoppling, kunna känna objekt.”

Tillsammans med AR, augmented reality eller förstärkt verklighet, är internet of senses, sinnenas internet något som kommer att möjliggöras tack vare 6G. Människans alla fem sinnen ska kunna omfattas av upplevelser via internet.

”Du kan ha någon form av handske på dig för att känna något som bara finns virtuellt. Du kan då känna ytor, textur, om det är hårt eller mjukt, lätt eller tungt. Det finns också hologram som man kan känna på, utan handskar. Smak, där kan alla tänkbara smaker lagras digitalt. Sedan är det lite trixigare hur en smakupplevelse ska överföras, men det finns redan displayer som kan generera grundsmaker som du kan slicka på”, förklarar Magnus Frodigh.

Metaverse är ett begrepp som används flitigt i techvärlden idag, av allt fler och allt större aktörer som Facebook och Microsoft.

”För mig ligger det nära internet of senses, att man kan uppleva något och dela det så mycket rikare än i dag. Man pratar om det rumsliga internet, att man som människa kan vara i den rumsliga digitala miljön och få extra upplevelser där. En ny nivå för sociala medier. Det är såklart därför som Facebook pratar så mycket om metaverse.”

Foto:Daniel Roos

Magnus Frodigh menar att 5G här är tillräckligt bra för att experimentera och utveckla och lära sig. 

”Vi kommer en bra bit in i metaverse med 5G. Men blir det så populärt att alla ska använda det fullt ut kommer vi att behöva 6G.” 

Inte ens Ericssons forskningschef vågar sig dock på att förutspå allt det vi kan förvänta oss av framtidens mobilkommunikation. 

”Det är lite som att fråga om man kunde förutse Facebook innan smartphones fanns. Det var heller ingen som tänkte på Uber när vi utvecklade 4G, men plötsligt digitaliserades taxi. Men jag skulle bli förvånad om vi inte blir riktigt överraskade av utvecklingen även framöver.”

En sak är dock säker, att alla industrier, processer, produkter och alla möjliga objekt kommer att ha sin digitala tvilling. 

”Dit är vi redan på väg. Om några år kommer dessa fysiska objekt också vara uppkopplade med sina digitala tvillingar och uppdateras i realtid vilket ger massor med nya möjligheter. Med 6G kommer sedan möjligheten med system av system som kan lösa komplicerade problem. Som en hel smart stad med många olika digitala tvillingar som kommunicerar med varandra.”

Chalmers är tillsammans med Ericsson en av aktörerna i Hexa-X, det europeiska projekt som ska lägga grunden för 6G. Där är tre värden i utvecklingen i fokus; trovärdighet, digital inkludering och hållbarhet, förklarar Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem.

Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem.
Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem.

”När vi har så stora samhällsutmaningar är det mycket dessa som adresseras i 6G-utvecklingen med FN:s globala hållbarhetsmål som drivkrafter. Det gäller att hitta en metodik där vi visar att mobil kommunikation ger en mer hållbar värld genom att vi kan spara energi och material i andra sektorer”, menar han.

Tommy Svensson och hans team samarbetar till exempel med livscykelanalysforskare på Chalmers för att ta fram nya nyckeltal som inte bara handlar om radioenergi utan total energiåtgång samt materialaspekter och att hjälpa cirkulära processer.

På Ericsson ser man också stora möjligheter i att automatisera leveranskedjor, hela logistikområdet.

”Där finns väldigt mycket att spara genom att göra det effektivare. Det kommer att kräva stora mängder indata från alla materialflöden och för att optimera för att verkligen kunna spara på transporter och CO2-utsläpp. Här kommer vi kunna komma långt redan med 5G, med uppkoppling av sensorer och styrning”, förklarar Magnus Frodigh.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?