1515

69 kommuner berörda av utbrott på Stordalens Hurtigruten

Norska Folkhälsoinstitutet (FHI) uppmanar 69 kommuner att följa upp närmare 400 personer som har kryssat med, det av Petter Stordalen delägda, Hurtigruten tidigare i juli och misstänks ha utsatts för smittorisk.

Foto:Rune Stoltz Bertinussen

”Det är redan ett stort utbrott och vi är oroliga för ytterligare spridning”, säger Folkhälsoinstitutet avdelningsdirektör Line Vold i ett pressmeddelande.

Larmet kommer sedan Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen i fredags försattes i karantän i Tromsø, efter att fyra personer i besättningen insjuknat i covid-19. Den siffran har nu stigit till 36.

33 av de smittade är från Filippinerna medan två andra är från Norge respektive Tyskland. Nationaliteten på den sista smittade är inte känd.

120 av besättningsmedlemmarna har testats negativt men alla i personalen hålls kvar i karantän ombord.

Samtidigt har 177 passagerare på kryssningen, med destination Svalbard, fått gå i land. Tills vidare får ingen – inte heller passagerare som hör hemma i andra delar av Norge – lämna staden.

Passagerarna fick kännedom om utbrottet först efter att fartyget lagt till i Tromsø, och staden har fortfarande inte fått kontakt med ett fyrtiotal av dem.

Nu befarar kommunstyrelsens ordförande Gunnar Wilhelmsen (Ap) att smittade passagerare hann sprida viruset i staden innan de nåddes av informationen, med ett potentiellt utbrott som följd.

”Vi måste vara förberedda på att det kan ske”, säger han till lokaltidningen Nordlys.

Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam menar att företaget följt alla regler och rekommendationer men menar ändå att utbrottet kunde ha hanterats bättre.

”Det är lätt att se tillbaka och säga att baserat på det vi vet i dag så hade vi hanterat den situationen annorlunda”, säger han på en presskonferens.


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?