Annons

69 kommuner berörda av utbrott på Stordalens Hurtigruten

Norska Folkhälsoinstitutet (FHI) uppmanar 69 kommuner att följa upp närmare 400 personer som har kryssat med, det av Petter Stordalen delägda, Hurtigruten tidigare i juli och misstänks ha utsatts för smittorisk.

Foto:Rune Stoltz Bertinussen

”Det är redan ett stort utbrott och vi är oroliga för ytterligare spridning”, säger Folkhälsoinstitutet avdelningsdirektör Line Vold i ett pressmeddelande.

Larmet kommer sedan Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen i fredags försattes i karantän i Tromsø, efter att fyra personer i besättningen insjuknat i covid-19. Den siffran har nu stigit till 36.

33 av de smittade är från Filippinerna medan två andra är från Norge respektive Tyskland. Nationaliteten på den sista smittade är inte känd.

120 av besättningsmedlemmarna har testats negativt men alla i personalen hålls kvar i karantän ombord.

Samtidigt har 177 passagerare på kryssningen, med destination Svalbard, fått gå i land. Tills vidare får ingen – inte heller passagerare som hör hemma i andra delar av Norge – lämna staden.

Passagerarna fick kännedom om utbrottet först efter att fartyget lagt till i Tromsø, och staden har fortfarande inte fått kontakt med ett fyrtiotal av dem.

Nu befarar kommunstyrelsens ordförande Gunnar Wilhelmsen (Ap) att smittade passagerare hann sprida viruset i staden innan de nåddes av informationen, med ett potentiellt utbrott som följd.

”Vi måste vara förberedda på att det kan ske”, säger han till lokaltidningen Nordlys.

Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam menar att företaget följt alla regler och rekommendationer men menar ändå att utbrottet kunde ha hanterats bättre.

”Det är lätt att se tillbaka och säga att baserat på det vi vet i dag så hade vi hanterat den situationen annorlunda”, säger han på en presskonferens.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?