1515

66 gripna i hästköttshärva

66 personer har gripits misstänkta för inblandning i hästköttsskandalen som skakade Europa 2013, meddelar Europol. 65 personer greps i Spanien och en person, den huvudmisstänkte, greps i Belgien.

Bild:TT

Skandalen briserade 2013 då irländska myndigheter upptäckte hästkött i hamburgare.

2016 identifierade spansk polis en grupp som slaktade hästar som var för gamla eller i för dåligt skick för att bli människoföda. Djuren kom från Portugal och norra Spanien och gruppen förfalskade deras identiteter genom att manipulera microchip och papper. Köttet skickades vidare till Belgien, en av EU:s största exportörer av hästkött.

Den huvudmisstänkte, en nederländsk affärsman, lokaliserades till Alicante varifrån han styrde verksamheten, medan underhuggare skötte verksamheten i andra länder.

Utredarna kunde konstatera att den spanska delen av organisationen bara var en liten del av hela den europeiska strukturen som kontrollerades av den nederländske affärsmannen, som senare greps i Belgien. Samtidigt gjordes tillslag i Frankrike, Portugal, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

Bankkonton, hus och lyxbilar har konfiskerats.

De inblandade misstänks för bland annat djurplågeri, övergrepp i rättssak och pengatvätt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?