61 nya dödsfall: ”Vi ser en snabb och negativ utveckling”

Antalet covidsjuka fortsätter att öka i Sverige – liksom antalet som behöver intensivvård.

”Vi ser en snabb och negativ utveckling”, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Pontus Lundahl / TT

”Just nu vårdas 167 covid-19-patienter i intensivvården i Sverige. Utöver det vårdas 1.288 patienter på sjukhus med covid-19”, säger Johanna Sandwall på myndigheternas pressträff om covid-19.

”Nationellt finns en god intensivvårdskapacitet på 30 procent och ungefär 40 procent av alla patienter inom intensivvården är covid-19-patienter.”

Men utvecklingen betecknas ändå som oroande.

”Vi måste plana ut kurvan så vi inte får en kurva som går över antalet sjukhusplatser”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

61 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6.225 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 192.439 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

TT efterfrågar ett tydliggörande från Anders Tegnell om de nya restriktionerna gällande begränsningen av allmänna sammankomster, som har tolkats olika på olika håll.

”Nu väntar vi på att det ska bli väldigt tydligt med lagstiftningen, så vi får vänta med en kommentar till det”, säger Anders Tegnell.

Det har också börjat debatteras om att stänga gymnasierna igen.

”Vi följer frågan och har en diskussion med Skolverket och utbildningsdepartementet om det. Vi får se hur vi landar”, säger Tegnell.

SVT frågar om skarpare restriktioner borde ha kommit tidigare.

”Det är viktigt med restriktioner att de måste komma vid ett bra tillfälle”, säger Anders Tegnell.

”Vår bedömning är att vi har gått in vid ett bra tillfälle. Vi är tidigt i det och det är svårt att säga vilken effekt det har haft. Det kommer att ta ytterligare någon vecka innan vi kan se det tydligt.”

Internationellt fortsätter ökningen av smitta i ungefär samma takt som tidigare.

”Det är en stor ökning i USA som får stort genomslag just nu. Däremot börjar det lugna sig i Europa”, säger Tegnell.

”Vi får hoppas att den utvecklingen håller i sig, det är alldeles för tidigt att säga.”

MSB inskärper vikten av att alla bidrar till att minska smittspridningen.

”Det ska inte finnas något tvivel om vad som gäller och hur man ska bete sig i olika situationer. Jag utgår från att det som regeringen aviserade i går kommer att bidra till att öka tydligheten ytterligare om att det är allvar nu. Alla måste agera för att minska smittspridningen”, säger Svante Werger, rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?