1515

60 varslas: GE planerar att flytta Arcams produktion till Tyskland

GÖTEBORG. Pandemin och dess effekter på flygbranschen har skapat rejäla utmaningar för det tidigare börsnoterade 3D-printingbolaget Arcam. Nu föreslår GE att produktionen ska flyttas från Göteborg till Tyskland och ett nytt varsel är lagt som påverkar upp till 60 anställda. 

Arcams produktionsanläggning i Mölnlycke
Arcams produktionsanläggning i MölnlyckeFoto:Cicci Jonson
Färdigprintade delar i titan
Färdigprintade delar i titanFoto:Cicci Jonson

Det är bara drygt ett år sedan som GE GE -1,14% Dagens utveckling bjöd in pressen för att visa upp sina nya lokaler i Mölnlycke utanför Göteborg. Trots att bolaget hyr fastigheten hade en investering på 180 miljoner kronor gjorts för att iordningställa anläggningen på 12.000 kvadratmeter. 

I september kom en första indikation på att allt inte stod rätt till. Då varslades 90 anställda. Coronapandemin uppgavs som anledning. Arcams skrivare används bland annat till att tillverka flygplansdelar och flygindustrin har som bekant inte varit sig lik sedan pandemin slog till. Men redan 2019 hade faktiskt marknaden för additiv tillverkningen bromsat in lite. 

Nu är det dags för ytterligare ett varsel, något som Göteborgs-Posten rapporterat om. 

Shaun Wootton, talesperson för GE Additive, bekräftar detta i ett mejl till Di. 

”I ljuset av nuvarande marknadsförhållanden vidtar vi en serie åtgärder för att effektivisera vår verksamhet för att säkerställa att vi är bäst positionerade för att vara till nytta för våra anställda, kunder och investerare under många år framöver. Vi uppskattar engagemanget hos alla våra anställda under denna svåra tid, och vi beklagar att vi måste vidta denna åtgärd”, skriver han. 

I det senaste varslet är det upp till 60 tjänster som berörs. Diskussioner förs just nu med personalrepresentanter. 

Dessutom har ledningen föreslagit att produktionen ska flyttas till Tyskland, där GE redan har verksamhet och inte hyr utan äger sina lokaler. I Göteborg blir forskning och utveckling kvar, liksom vissa stödfunktioner, ingenjörerna och själva produktansvaret. 

GE Additive förutspår att det troligtvis kommer att ta två till tre år innan efterfrågan återgår till samma nivåer som innan pandemin. 

GE köpte ut Arcam från börsen för ungefär fyra år sedan. Det var i slutet av 2017 som det stod klart att GE skulle lyckas med förvärvet. Processen blev rejält fördröjd eftersom aktivistfonden Elliot Capital köpte in sig i bolaget i samband med GE:s bud och sedan blockerade utköpet tills de fått upp priset. 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?