6 frågor till Bonnier News vd Anders Eriksson

Bonnier News resultat lyfte 2019, där ökande vinster för Di-gruppen och Dagens industri bidrog mest. ”Vi har haft en stark tillväxt i vår digitala prenumerationsaffär. Dessutom gör både Dagens Nyheter och Dagens industri väldigt starka resultat”, säger vd Anders Eriksson. 

Bonnier News vd Anders Eriksson och Di:s chefredaktör Peter Fellman.
Bonnier News vd Anders Eriksson och Di:s chefredaktör Peter Fellman.Foto:Emma-Sofia Olsson

Bonnier News förbättrar resultatet rejält och gör en rörelsevinst på 211 miljoner kronor 2019. Vad ligger bakom det?

”Vi har haft en stark tillväxt i vår digitala prenumerationsaffär. Dessutom gör både Dagens Nyheter och Dagens industri väldigt starka resultat. Även vändningen för vår magasinsverksamhet, som förra året gjorde stora förluster, till plus är väldigt positiv.

Expressen redovisar ett svagt resultat och ett omfattande sparpaket har nyligen aviserats. Hur ska utvecklingen vändas?

”Vi har haft en plan på tre år där vi inte har fokuserat på lönsamhet utan på tillväxt och att komma ifatt Aftonbladet. Det som ska vända utvecklingen är dels satsningen på premium och digitala läsarintäkter, och integrationseffekter när vi jobbar ihop Expressen och Lifestylegruppen. Sparpaketet är en effekt det, syftet är att hitta synergier på både intäkts- och kostnadssidan.”

HD-Sydsvenskan vände en vinst på 39 miljoner 2018 till förlust på 34 miljoner under 2019. Varför?

”Huvudsakligen har det handlat om problem i distributionen som kom oväntat, men en tuff annonsmarknad påverkade också. Distributionen är åtgärdad nu, men det ledde till en rejäl smäll.

Förra året förvärvades Mittmedia. Den verksamheten gick minus 71 miljoner i fjol. Går det att vända?

”2019 hade vi omställningskostnader, det var också en verksamhet som var på väg åt fel håll. På det kom en annonsnedgång. Ändå var resultatet något bättre än prognos. Planen är att gå med en hyfsad vinst 2020. Vi har börjat året enligt den planen, men det är klart att vi kommer att fortsätta att jobba med kostnaderna och transformation för att få till det.”

Hur ser du på att göra fler förvärv? Det ryktas till exempel att Hall Media är till salu.

”Vi kommenterar av princip inte förvärv, oavsett om vi är involverade eller inte. Men generellt kan jag säga att jag tror att vi kommer att vara fortsatt aktiva på marknaden.”

Lönsamheten ligger på knappt 3 procent, på EBITA-nivå. Vad bör den vara?

”I relativ närtid vill vi röra oss över 5 procent. Det tror jag är viktigt för att få mer marginaler i verksamheten, och kunna vara mer aktiva och investera. På sikt har vi en målsättning på 10 procent, men det är just en målsättning. Det är så mycket yttre faktorer och omständigheter som påverkar så det är inget jag kan utlova.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?