1515
Annons

6.000 utan el söder om Stockholm

Drygt 6 000 av Vattenfalls kunder påverkas av ett strömavbrott i Flemingsberg söder om Stockholm. Elen försvann vid 15-tiden och elavbrottet pågick fortfarande vid 19-tiden.

Vattenfall har personal på plats som arbetar för att lösa problemet.

”Vi följer en procedur för att försöka koppla tillbaka de kopplade in kunderna igen”, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.

Enligt den senaste prognosen beräknas strömmen vara tillbaka igen runt klockan 19.30 på söndagskvällen.

Delar av Flemingsbergs centrum släcktes ner till följd av strömavbrottet och affärer tvingades utrymma lokalerna.

Även Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ligger i området, men det är oklart om verksamheten där har drabbats.

”Jag har inte fått något meddelande om det. De har ju dessutom reservaggregat”, säger Markus Fischer.


Video besegrar brandlarmen

Utvecklingen går rasande snabbt inom säkerhetsområdet. Di listar några av de fenomen branschen talar om just nu.

Foto:Prot Tachapanit

Gör-det-själv krisövning
Allt du behöver för att köra dina egna krisövningar, det är vad Crisis Revolution erbjuder. Det handlar om en komplett verktygslåda, ett digitalt bibliotek med videokurser, krisövningar och mallar för planering som alltsammans förklarar hur organisationer kan hantera och undvika olika krissituationer. Mallar och instruktioner är framtagna av branschverksamma krisexperter och innehåller övningar, kurser och manualer för hur organisationer kan hantera en kris. Allt kan du sedan göra själv, utan några experter eller handledare. Tjänsten köps genom en årlig prenumeration.

Bakom Crisis Revolutions står kriskonsulten Thomas Hagström, tidigare koncernchef på bankägda Backupcentralen, vd för NCL Systems och senast ansvarig för Svensk Krisledning AB, samt entreprenören Anton Stenfors.

Kameran brandlarmar
Det är inte längre givet att använda brandlarm för att upptäcka bränder. Tyska elektronikjätten Bosch har lanserat en videobaserad branddetektionslösning som bygger på maskininlärning, rapporterar Securityworldmarket. Den främsta fördelen är att den reagerar snabbare än traditionella brandlarm. Samtidigt kan ett videobrandlarm underlätta när det gäller att utreda vad eller vem som orsakar en brand.

Videolarmet används dock som ett komplement till vanligt brandlarm eftersom försäkringsbolagen kräver ett traditionellt brandlarmsystem fortfarande. 

Videobrandlarmet har utvecklats och detektionsalgoritmer för rök och brand har tagits fram speciellt för användning i tunnlar och i mörka miljöer. Videokameran skannar efter flammor och rök och har lärt sig känna igen brand utifrån vissa parametrar, däribland lågans färg, hur lågan fladdrar, dess form och dess belysningsstyrka. Vad gäller rök analyseras stigande rörelse av genomskinliga objekt och transparenta och halvtransparenta objekt som ändrar riktning och hastighet och kameran larmar inom några sekunder.

Årets hetaste säkerhetssnackisar
När amerikanska säkerhetskoncernen Brivo listar hetaste säkerhetstrenderna 2022 så toppar hybridarbetet i spåren på pandemin. Hybridarbetskraften innebär sina egna speciella säkerhetsutmaningar, konstaterar Brivo. I en enkät till över 550 säkerhetsansvariga på företag i en rad olika branscher svarar 49 procent att hybridarbetet innebär ökad såväl fysisk som cyberrisk.  

En annan stark trend är att företagen börjar inse fördelarna med att samla in säkerhetsrelaterade data som kan användas för att förbättra säkerheten, men också för att bättre förstå lokalutnyttjandet och minska kostnaderna. 

Mobila lösningar fortsätter också att växa starkt för att tillåta användare att öppna dörrar, grindar och andra inträdesystem med en smartphone. Pandemin har accelererat den trenden genom att ökad efterfrågan på ett kontaktlöst sätt att på distans registrera nya människor i åtkomstkontrollsystem. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?