Hoppa till innehållet

Annons

5g-nätet orsakar larmkaos – ”sätt stopp för försäljningen”

Hundratusentals svenska larm blir förlegade inom fyra år. 

”Det är ett väldigt stort och allvarligt problem”, säger Joakim Söderström, vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.

Foto:Most Photos

Om fyra år kan inbrottslarmet på ett kontor gå utan att signalen når fram till larmcentralen eller sabotagelarmet på en telemast utlösas utan åtgärd.

Säkerhetsbranschen har ett angeläget problem att hantera när telekombranschen börjat montera ned 3g-nätet i år och aviserat att 2g-nätet kommer gå samma öde till mötes 2025. En överväldigande majoritet av säkerhetsprodukter, däribland säkerhets- och brandlarm, är uppkopplade via de snart obsoleta näten.

”Här kommer vi ha en stor utmaning i hela samhället när all gammal utrustning ska bytas ut. Dels på grund av att det finns risk att de här 4g- och 5g-modemen inte kommer att finnas på plats i tid och dels finns det risk att vi inte kommer att hinna byta ut allt”, säger Joakim Söderström.

Eftersom många produkter ska hinna bytas ut finns det en oro för att tiden inte kommer räcka till, trots att branschen har ett par år på sig.

”Vi har generellt en stor brist på komponent personal och skulle behöva fler tekniker för att hinna. Det är ett stort problem. Sedan ska vi byta ut en hårdvara till en annan, där det nya kommer vara svårt att få tag på. Speciellt med tanke på komponentbristen som råder”, säger Joakim Söderström.

Joakim Söderström, vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.
Joakim Söderström, vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.

Problemet är inte bara begränsat till säkerhetsbranschen. Det finns mycket annan utrustning som är uppkopplat via 2g- och 3g-näten, som kommer sluta att fungera om fyra år. Tommy Ljunggren, sakkunnig vad gäller nätskiftet på branschorganisationen Techsverige, pekar bland annat ut robotgräsklippare, värmepumpar samt trygghetstelefonerna som finns på kommuner och regioner. 

Ett stort problem han anser att det behöver sättas stopp för är att det fortfarande pågår försäljning av utrustning som kommer behöva bytas ut inom några år. 

”Säkerhetsbranschen behöver sätta stopp för den försäljningen, och framför allt börja identifiera vad det för utrustning som behöver bytas ut. Fyra år kan låta som en lång tid, men det kan också bli kort om man inte börjar nu”, säger Tommy Ljunggren. 

Enligt Tommy Ljunggren kan operatörerna identifiera vilka mobiltelefoner som kommer sluta fungera, men det är svårare med annan utrustning.

”Ett väldigt stort ansvar ligger också på användarna att kontrollera vad man har för utrustning och vända sig till den som levererat den. Det är jättemånga som bara satt in ett simkort i något och då kan operatören inte urskilja vad det är för utrustning.” 

Det kan redan vara så, nu när 3g-nätet börjat monteras ned, att videotelefoner och annan videoutrustning kommer sluta fungera. Men i huvudsak kommer all annan säkerhetsutrustning att fungera via 2g-nätet tills det försvinner, enligt Tommy Ljunggren. 

Tommy Ljunggren, sakkunnig på branschorganisationen Techsverige.
Tommy Ljunggren, sakkunnig på branschorganisationen Techsverige.Foto:Jesper Frisk

Telekomföretagen meddelade redan ifjol om tidsramen för nätskiftet och har jobbat aktivt med att informera andra branscher om dess konsekvenser sedan dess.

”Det här händer i hela världen just nu. Kunderna kräver snabbare och bättre tjänster och det kan man bara leverera med 4- och 5g. Snart finns inga reservdelar eller kompetens kvar inom det gamla.”

Tommy Ljunggren menar att det kommer råda en större brist på 2- och 3g-utrustning än de nya motsvarigheterna och att komponentbristen därmed inte är en giltig ursäkt för att inte hinna med omställningen. Inte heller köper han att brist på personal kommer vara ett stort hinder för säkerhetsbranschen.  

”Det är inte så att de måste erbjuda det här gratis, om de inte fortsätter sälja gammal utrustning utan att informera om livslängden. Det är en stor affärsmöjlighet för dem att uppgradera och digitalisera larm. Kanske innebär att man behöver anställa mer tekniker, men det är väl bara positivt”, säger Tommy Ljunggren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera