1515
Annons

5G-mobiler under 3.000 kronor redan i år

Nästa generations mobilsystem öppnar nya möjligheter för industrin. Enligt tillverkaren Ericsson bidrar 5G även till att minska koldioxidutsläppen. 

I dag kostar en mobil med 5G-teknik över 10.000 kronor, men räkna med lägre priser då fler aktörer ger sig in på marknaden i år.
I dag kostar en mobil med 5G-teknik över 10.000 kronor, men räkna med lägre priser då fler aktörer ger sig in på marknaden i år.Foto:Ahn Young-joon

Telekombolaget beräknar att det som kallas för ICT-branschen (alltså it och kommunikationsteknik) har potentialen att minska koldioxidutsläppen i andra sektorer med upp till 15 procent.

– I det är 5G en otroligt viktig del, då vi kan effektivisera exempelvis transporter och industrin. Ska utsläppen minska så mycket är det beroende av att 5G rullas ut, säger Ericssons ERIC B +3,02% Dagens utveckling teknikchef Erik Ekudden.

Men hur kan en snabbare och stabilare uppkoppling till mobilnätet egentligen bidra till att rädda klimatet? För att svara på den frågan tar Åsa Tamsons, chef för området nya affärer, ett exempel från en jetmotortillverkare som Ericsson arbetar med.

– Det tar i dag 15-20 timmar att göra de blad som används i motorn, och det är extremt viktigt att allt blir rätt. Vid minsta vibration under processen förstörs bladen och de måste slängas, vilket är ett stort slöseri med material. Med 5G kan robotar känna av vibrationen innan den når materialet och stanna maskinen.

5G innebär betydligt snabbare och stabilare uppkopplingar mot mobilnätet, med kortare svarstid vilket robotarna i jetmotorfabriken utnyttjar. Det innebär också att en vanlig mobilanvändare kommer att märka skillnad på telefonens uppkoppling.

För den svenska telekomjätten står givetvis mycket på spel. Ericsson säger sig ha ett tekniskt försprång vilket gör att bolaget tar marknadsandelar, men konkurrensen är hård, inte minst från Asien. Där satsar bolag som koreanska Samsung och kinesiska Huawei stort på att springa om Ericsson i kapplöpningen om framtidens mobilteknik.

Och mycket talar för att 2020 är året då 5G slår igenom. Mot slutet av förra året använde 13 miljoner personer 5G, och Ericsson tror att den siffran mot slutet av 2020 kommer att vara 100 miljoner, drivet av teknikutvecklingen.

– En smart mobil med 5G-kapacitet kostar nu uppåt 10.000 kronor, men under året kommer China Mobile släppa en 5G-mobil för drygt 3.000 kronor. Dessutom väntar vi oss Apples första 5G-telefon, säger Ericssons 5G-chef Thomas Norén.

Även när det kommer till utbyggnaden av nätverken blir 2020 ett viktigt år.

– Efter att det nu blivit etablerat i Sydkorea, Nordamerika och delar av Europa är det snart dags för 5G att rullas ut i Kina i stor skala, vilket är en väldigt viktig marknad, säger Erik Ekudden.

2020 är dessutom året då auktionerna för det svenska 5G-nätet ska hållas. Post- och Telestyrelsen räknar med att det blir av i oktober.


Risker när stjärn-vd:n tar över ordförandeposten

Successionen i Hexagon följer skolboken. Därmed inte sagt att det inte kan bli bekymmer med att Ola Rollén tar över ordförandeposten.

Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.
Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.

Det är en av Stockholmsbörsens absolut mest framgångsrika vdar som ska byta till ordföranderollen. När Ola Rollén tillträdde som vd för Hexagon för 22 år sedan så var det ett litet verkstadskonglomerat som enligt tidigare vd Börje Andersson satt i en ”luda” i hamnen i ett Landskrona som sargats hårt av varvskrisen. Sedan dess har Hexagon blivit ledande inom mätteknik och vuxit från ett börsvärde på cirka 1,5 miljarder kronor till nära 300 miljarder kronor. Bolaget är idag mer värt än telekomgiganten Ericsson.

Att Ola Rollén skulle lämna som vd har dock legat i korten ett bra tag. I en intervju med Di TV för ganska exakt ett år sedan sa Ola Rollén att han inte tänker ”bita sig fast” vid vd-posten, och konstaterade att det är som de säger om fester, ”att man ska gå när det är som roligast.”

Ola Rollén prickar sannolikt inte in toppen på aktiefesten, sedan september i fjol har aktien tappat närmare 30 procent. Det handlar dock mer om det allmänna klimatet på aktiemarknaden än om Hexagon.

Ola Rollén har i flera år stadigt minskat sitt tidigare omfattande aktieinnehav i Hexagon, och i stället satsat allt mer på sin privata aktieportfölj. Det har inte alltid varit klockrent, Rollén fick bland annat lägga mycket energi på insideranklagelser som han friades helt från för tre år sedan.

Men han har fortsatt idéer om hur Hexagon ska utvecklas, där han talat om att bolaget har potential att bli ett världsföretag. Hexagon ska befinna sig i frontlinjen när digitalisering och automatisering sprider sig, och han vill bland annat närma sig med konsumentnära produktlösningar.

Hans efterträdare, den operative chefen Paolo Guglielmini, har skolats in i bolaget i ett dussin år och är sannolikt inkörd på det spår som Rollén stakat upp. I och med att Ola Rollén tillträder som ordförande så får han en stark roll framöver i Melker Schörling-sfären, och hans rutin och kompetens försvinner inte. Samtidigt lämnar Gun Nilsson, som haft en mer förvaltande roll, sin post först som vd i Melker Schörling AB, och sedan som ordförande i Hexagon.

Samtidigt ska man inte blunda för att det finns risker med att flytta upp en långvarig och stark vd som styrelseordförande. Om det kommer motgångar så är risken att det blir svårare för hans efterträdare att fatta beslut som kraftigt avviker från den linje som Rollén lagt upp. Det finns en hel del exempel på att det kan leda till slitningar.

Men sammantaget är det svårt att se att Hexagon kunde ha fattat ett bättre beslut än att nu låta Ola Rollén ta klivet över som ordförande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?