Annons

53 personer gripna i stor polisinsats: "Saknar nästan motstycke"

Sammanlagt 53 personer har frihetsberövats i en stor insats som polisen genomfört i Uppsala och Stockholm. Personerna misstänks för allt ifrån mord och grovt penningbrott till vapenbrott och häleri.

"Det saknar nästan motstycke", säger polischefen Carin Götblad.

Carin Götblad.
Carin Götblad.Bild:BERTIL ERICSON / TT

Operationen under namnet Lynx genomfördes under tre veckor i slutet på januari och början på februari och innefattade 48 husrannsakningar.

Det är den andra delen i operationen. Den första genomfördes före jul och då greps elva personer och nio anhölls.

"Men den här gången var det makalöst många, det är ett stort ärende. Det handlar i princip om ett stort nätverk där 41 personer blivit anhållna. Så då förstår du digniteten på det", säger Carin Götblad, polischef i polisregion Mitt, till TT.

Av de 53 gripna har åtta häktats hittills. Det är misstänkta för väldigt grova rubriceringar, säger Carin Götblad.

Polisen har under insatsen beslagtagit ett antal pistoler, en handgranat, en stor mängd narkotika i form av 6,3 kilo hasch samt ecstasy, amfetamin och kokain, och en mängd märkeskläder. Det innefattar 15 kartonger med misstänkt stöldgods med värdeföremål som klockor, smycken och accessoarer.

"Tillgången på vapen är enorm. Det är unga människor som har tillgång till automatvapen, handgranater från forna Jugoslavien. Det är så många som kommit in i en grovt kriminell livsstil", säger Carin Götblad.

Hon berättar att polisen beslagtar vapen varje vecka. Det grövsta brottet som några misstänks för är mord, men hur många sådana fall det rör sig om vill Götblad inte gå in på.

Personerna som frihetsberövats rör sig mellan Uppsala och Stockholm och uppskattas vara mellan 18 och 40 år. De kommer från forna Balkan, Georgien, Rumänien, bland annat. Deras agerande har lett till att oskyldiga personer i allmänheten drabbats, bland annat skadades en turist under en skjutning på en restaurang i Uppsala vid nyår. Han satt bredvid en kriminell person.

"Jag är jätteorolig. De ägnar sig åt allt som ger pengar, bedrägerier mot socialförsäkringssystemet, grova stölder, narkotika, utpressning – utan några slags spärrar", säger Carin Götblad.

Operation Lynx startades hösten 2017 och är tänkt att löpa över tre år. Vid de husrannsakningar som polisen ofta gör går man in i gryningen hos familjer där det finns barn med i bilden. Då ska minst en polis vara omaskerad för att hitta och ta hand om barnen.

När polisen gör stora insatser som nu under februari mot kriminella kommer också motreaktioner. Carin Götblad säger att skjutningen mot en polisbostad i Västerås var ett sådant exempel. Och även nu har de sett att aktiviteten mot polisen från kriminella ökat. Då har också åtgärder vidtagits för att stärka säkerheten för de anställda.

"Vårt svar när vi blir utsatta för hot är att vi tar ett steg framåt", säger hon.

Flera av de som frihetsberövats kommer att släppas ut på gatan igen, säger polischefen. De samarbetar inte med polisen och teknisk bevisning är väldigt viktig. Men att åtta har häktats är ett gott tecken, enligt Carin Götblad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?