1515
Annons

5.000 butiker och 19.000 jobb i farozonen

Minst 5.000 butiker får slå igen i Sverige till 2025, spår arbetsgivarorganisationen Svensk Handel i en ny rapport. 

Det innebär i sin tur minst 19.000 färre jobb.  

Foto:Christine Olsson / TT

"Utvecklingen har gått snabbare än vad vi trodde för ett år sedan när vi presenterade en sådan här rapport första gången", säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson. 

I dag sker 90 procent av försäljningen i detaljhandeln fortfarande i butik. Den svenska e-handeln har cirka 9 procent av kakan och utländska e-handlare 2 procent. 

Den snabba digitaliseringen gör dock nu att de två framtidscenarierna, som presenterades för första gången förra året, revideras upp. Det första scenariot, som ger en försiktig bild, beskriver hur snabbt Svensk Handel tror att utvecklingen "åtminstone går". Det innebär att andelen som säljs i svenska butiker krymper till 78 procent år 2025, samtidigt som svensk e-handel tar en allt större del av den totala försäljningen inom detaljhandeln, 17 procent. Den utländska e-handeln ökar något till 5 procent av den totala omsättningen. 

"Det andra scenariot kan man beskriva som att digitaliseringen ökar något snabbare jämfört med vad den hittills har gjort'", säger Johan Davidson. 

Enligt scenario 2 får svenska butiker en betydligt mindre del av kakan, 67 procent. Svensk e-handel kapar åt sig 22 procent av försäljningen medan utländska e-handlare får 11 procent av den totala försäljningen. Det skulle enligt Svensk Handel kunna innebära ett bortfall på 41.000 jobb. 

Scenarierna ska ses som två var för sig möjliga alternativ, men där utvecklingen troligtvis hamnar någonstans där emellan. Viktiga faktorer är till exempel dagligvaruhandelns digitalisering. Dagligvaruhandeln står för nästan hälften av detaljhandelns omsättning och bedöms under prognosperioden att procentuellt sett växa snabbare på nätet än sällanköpsvaruhandeln. Andra faktorer som kan spela stor roll för sällanköpshandeln är vilket genomslag handelsplattformar som till exempel Amazon får i Sverige. 

"Det här påverkar samhället en del, bland annat genom att det blir färre anställda inom sällanköpsvaruhandeln. Samtidigt tror vi att sysselsättningen kommer att öka något i dagligvaruhandeln och även lite i partihandeln", säger Johan Davidson.

Han konstaterar att konkurrensen från utlandet är ett relativt nytt fenomen med tilltagande kraft.

"Det är ett rätt stort läckage av hushållens pengar som går utomlands. I scenario 2 är ökningen av pengar som går utomlands 90 miljarder kronor år 2025."


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?