1515

5 möjliga utgångar för talmannen

Riksdagens talman Andreas Norlén har inlett jakten på en ny statsminister. Men matematiken för att få ihop ett regeringsunderlag är komplicerad.

Här är några möjliga alternativ.

Riksdagens talman Andreas Norlén i mitten.
Riksdagens talman Andreas Norlén i mitten.Foto:Claudio Bresciani/TT

Grundmatematiken är att en statsministerkandidat inte får ha 175 eller fler röster emot sig för att godkännas av riksdagen.

S + MP

Den rödgröna regeringen kommer tillbaka. Det kräver att Centerpartiet och Vänsterpartiet tolererar Stefan Löfven i statsministeromröstningen. En risk, ur Löfvens synvinkel, är att centerpartisten Helena Lindahl röstade nej till honom 2019. Skulle hon även göra det i en ny statsministeromröstning får Löfven en majoritet emot sig, med ett mandats marginal.

Eftersom januariavtalet har fallit, kan det bli svårt för en S-MP-regering att få igenom en budget i höst. Om M, KD och SD röstar på samma budgetförslag så kommer det att få fler röster än en budget som stöds av S, MP och C.

För att vara säker på att budgeten går igenom måste Löfven säkra stöd från C och V, men C har hittills sagt tvärt nej till att förhandla med V. Frågan är om Stefan Löfven kan få V med sig på ett sätt som accepteras av C.

S försöker också att locka L att vara med och förhandla om höstbudgeten, även om de röstar nej till Stefan Löfven, men har hittills fått kalla handen.

M + KD

En borgerlig regering med stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Men om alla riksdagsledamöter röstar enligt partilinjen kommer det att saknas ett mandat.

Moderatledaren Ulf Kristersson kan dock hoppas på att centerpartisten Helena Lindahl stödjer honom i statsministeromröstningen, så som hon gjorde efter valet 2018. I så fall räcker mandaten precis.

Men det kräver att Lindahl - eller någon annan – bryter mot partilinjen, eftersom Centerpartiet inte kan stödja ett regeringsalternativ där SD får inflytande.

M + KD + L

Som i alternativet ovan, men med liberaler i regeringen.

Mittenregering

Centerledaren Annie Lööfs lösning. Skulle till exempel kunna vara januaripartierna eller ett bredare alternativ där både S och M ingår.

Inget av mittenalternativen verkar särskilt troligt i dagsläget, eftersom Liberalerna har beslutat sig för att lämna januarisamarbetet och nu förespråkar en borgerlig statsminister. Och huvudkombattanterna S och M verkar inte sugna på att samarbeta.

M + KD + L + C

En regering med de gamla allianspartierna är inte realistisk av flera skäl. Partierna har inte tillräckligt många mandat själva, och C vill inte ta stöd av SD.

Dessutom skulle en alliansregering få svårt att få igenom sin budget eftersom de rödgröna partierna har fler mandat.

Sedan valet 2018 har M, KD och L omprövat sin inställning till SD, och det är länge sedan som en alliansregering var huvudalternativet för de borgerliga partierna.


Innehåll från BrighterAnnons

Svenskt medtech företag har som syfte att förenkla vardagen för diabetiker och minska vårdkostnaderna för samhället.

Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.
Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.

Antalet personer i världen som lever med diabetes har ökat så mycket de senaste decennierna att det talas om en global epidemi. Om ökningen vi ser idag fortsätter i samma takt kommer sjukdomen att drabba cirka 700 miljoner vuxna i världen år 2045. Diabetes har en stor påverkan för den som drabbas, på hälso- och sjukvården och på samhällets ekonomi.

Den svenska innovationen Actiste Diabetes Management Service, ADMS, som syftar till att göra den dagliga vården för diabetespatienter enklare och mer översiktlig har som mål att möjliggöra för fler att följa läkarens rekommendationer och därmed minska vårdkostnaderna på sikt.

– En vanlig utmaning för sjukvården är att vårdgivarens ordinationer, av olika anledningar, inte följs. Detta gör att behandlingen inte blir optimal vilket på sikt kan leda till komplikationer samt ett ökat personligt lidande och stora kostnader för samhället, berättar Lisa Malm, senior nursing advisor diabetes på Brighter. 

Några anledningar till att behandlingen inte följs kan vara brist på kunskap, att man inte förstår hur allvarlig sjukdomen är samt brist på läkemedel och hjälpmedel att hantera sjukdomen på ett effektivt sätt i dagliga livet.

– Vår vision är att ge personen med diabetes ett verktyg för en enklare vardag. Ett allt i ett hjälpmedel med blodglukosmätare, blodprovstagare och en insulin injektor som också är digitalt uppkopplad. Data lagras och visas i en överskådlig app, det bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan kost, fysisk aktivitet och insulin, säger Lisa Malm. 

Än idag 2021 har många personer med diabetes fortfarande en bok där glukosvärden bokförs utan möjlighet att se om, hur mycket eller när insulinet har injicerats.

– Med ADMS visas data såsom glukosvärden, insulininjektioner, måltider och fysisk aktivitet i appen. Det ger detaljer om följsamhet och effektiviteten av behandlingen. Vårdgivaren kan bland annat erhålla en fjorton dagars PDF-rapport som ger en helhetsbild av perioden, på så vis kan vården ge en individualiserad behandling, menar Lisa Malm. 

Brighter har under året utfört användartester på två vårdcentraler, i Särö och Stenungsund, där diabetespatienterna har fått använda ADMS.

– Vi har genom testet på västkusten sett att vår lösning har möjlighet att hjälpa diabetiker till en bättre vardag och ett långsiktigt bättre liv. För oss är användar- och kliniska tester mycket viktiga för utvecklingen av vår tjänst. Vi satsar nu på att göra vår lösning tillgänglig i regioner som exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, där det finns ett stort behov av diabetesvård, säger Lisa Malm. 

Om Brighter
Brighter är ett svenskt healthtech-bolag med en vision om en enklare vardag för människor som lever med en kronisk sjukdom. Vi tror att en datacentrisk approach är nyckeln till att ge smartare vård. Våra lösningar har utvecklats med en vision om att stärka och underlätta flödet av valida hälso- och behandlingsdata mellan patienter, deras nära och kära och deras vårdgivare – med målet att förbättra livskvaliteten, minska belastningen på sjukvården och öppna upp nya möjligheter för datadriven forskning.

Läs mer på www.brighter.se och www.actiste.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brighter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?