ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

48.000 av biljättens anställda går ut i strejk

  • Foto: Carlos Osorio

Det amerikanska fackförbundet för bilindustrin, United Auto Workers, UAW, utlyser en strejk för nära 50.000 timarbetare på biljätten General Motors.

Det blir den första nationella strejken på GM på 12 år, rapporterar Reuters.

Under lördagen gick UAW:s fyraåriga avtal med GM ut. Trots intensiva förhandlingar har parterna inte lyckats komma överens om ett nytt avtal. Vid midnatt kommer därför runt 48.000 timarbetare att gå ut i strejk.

UAW har krävt att GM inte stänger fabriker i Ohio och Michigan och att anställda förtjänar högre löner efter ett antal rekordår för GM.

GM har å sin sida hävdat att nedstängningarna är nödvändiga och att lönerna för de UAW-anslutna ligger högre jämfört med konkurrerande fabriker utan facklig anslutning i USA:s södra delstater.

”Vi tar inte lättvindigt på det här. Det här är vår sista utväg”, sa UAW:s vice ordförande Terry Dittes under en presskonferens i Detroit enligt nyhetsbyrån Reuters.

GM har i ett uttalande sagt att erbjudandet bland annat innehöll 7 miljarder dollar i investeringar, 5.400 jobb, varav majoriteten nya jobb och lönehöjningar.

GM har laddat upp med att fylla lagren av ett antal viktiga produkter med höga marginaler. UAW har laddat med att fylla på ladorna med pengar att dela ut till de strejkande arbetarna, totalt ska varje arbetare få ut 250 dollar per vecka, motsvarande 2.400 kronor. Det är dock långt under deras normala löner.

Det senaste året har USA:s president Donald Trump vid flera tillfällen gått till attack mot GM på grund av deras verksamhet i Kina och planerna på att stänga fabriker i USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies