Annons

42 nya coronafall i Sverige – en smittad i USA

Ytterligare 42 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, varav en bedöms ha smittats i USA.

Sammanlagt har nu 203 personer i Sverige smittats.

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.Foto:Adam Ihse/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:Anders Wiklund/TT

Region Örebro bekräftar att ytterligare tre personer har smittats av viruset. Den första smittade personen, som är i medelåldern, bedöms ha smittats i USA.

”Den personen hade fått information om att hen kunde ha utsatts för smitta i samband med resan. Det var därför personen kontaktade vården”, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen till TT.

Personen kom hem till Sverige för en vecka sedan. Kontaktspårning har skett och ett tiotal nära kontakter har kontaktats och fått förhållningsregler. Det visade sig då att också två familjemedlemmar, en i 50- och en i 20-årsåldern, smittats. Alla tre har lindriga besvär och är i hemmet med förhållningsregler.

Sedan tidigare har regionen en smittad person.

”Det finns ingen koppling mellan de tre nu bekräftade fallen och det tidigare”, säger Rasmussen.

Utrikesdepartementet (UD) avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana. Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

UD:s reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea och till Iran.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i riskdrabbade länder ska isoleras.

”Vi har vår strategi och den har funkat bra. Folk har förstått den, vilket gör att vi hindrat snabb smittspridning. Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symtom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra”, säger han till TT.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:Anders Wiklund/TT

Totalt har 115 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet, sedan ytterligare 14 fall bekräftades på söndagen.

Även tolv personer i Göteborgsområdet har bekräftats smittade av coronaviruset. De har nyligen besökt norra Italien eller Iran, eller varit i kontakt med personer som varit där.

”Ingen av de tolv smittade som vi har haft i dag är därför någon överraskning för oss”, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT.

Totalt har därmed 26 personer i Västra Götaland bekräftats smittade.

Under söndagen bekräftas ytterligare sju fall av coronasmitta i Region Värmland. Alla de nya fallen har hittats i smittspårningen och har koppling till tidigare konstaterade fall. Ännu har ingen av de hittills totalt 20 smittade personerna i regionen behövt läggas in på sjukhus.

Under det senaste dygnet har också ytterligare fem fall av coronasmitta bekräftats i region Skåne. Därmed har området totalt 22 fall av smitta.

Samtliga nya fall i Skåne kommer ur miljöer där det redan finns kända fall och ingen är allvarligt sjuk.

Dessutom har ytterligare en person i Region Uppsala smittats. Det gäller en person som smittats vid resa till norra Italien. Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har regionen sex smittade.

Det finns även åtta smittade i Region Jönköping och två i Region Gävleborg. Båda regionerna uppgav för TT på söndagen att inga nya bekräftade fall finns.

Läs mer: Smittan i 95 länder – men bromsas in i Kina


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?