Annons

41-åring häktad i Falcon Funds-härvan

En 41-årig man, som varit på flykt undan utredningen efter bedrägerihärvan i pensionsbolaget Falcon Funds, har häktats. Risken finns att han både flyr och skadar utredningen enligt Stockholms tingsrätt.

Åklagaren Jerker Asplund är nöjd med att den misstänkte häktats:

”Utredningen har gått en bra bit på väg, men det är mycket som återstår.”

Han räknar med att kunna väcka åtal någon gång under året.

Ytterligare misstänkta personer finns i Storbritannien, som ska lämnas ut till Sverige så snart de rättliga processerna kring deras gripande avslutats där. Men åtalet mot 41-åringen är inte avhängigt av de brittiska processerna, förklarar Asplund.

Den häktades advokat Thomas Olsson är säker på att den fortsatta utredningen kommer att bli till hans klients fördel.

”Vi är i ett väldigt tidigt skede i utredningen så situationen kommer säkert att förändras. Ju längre tid som går, desto mer får min klient förklara vad som skett. Och det är det som kommer att visa att det inte skett något brottsligt”, säger han till TT.

Den misstänkte har förhörts sedan han kom till Sverige i förra veckan, men inte särskilt ingående ännu, enligt Thomas Olsson. Nu får han förklara mer i kommande förhör.

”Han har inte haft någon möjlighet göra det så länge processen med arrestordern pågått.”

Att den misstänkte mannen varit på flykt tror han inte betyder så mycket. Domstolen ska pröva misstankarna mot honom, inte hans försök att undkomma.

”Det spelar ingen roll. Men åklagaren har fört fram detta som ett skäl för att det skulle finnas flyktfara.”

Thomas Olsson förklarar att den misstänkte nu inte har några tankar på att överklaga häktningsbeslutet. Hans klient är inte skyldig till anklagelserna om grova bedrägerier eller penningtvätt och motsätter sig också häktning, förklarade advokaten för rätten.

41-åringen kom till Sverige i torsdags i förra veckan. Han greps i Storbritannien redan 2017 tillsammans med andra misstänkta i härvan, men har sedan dess varit på flykt. Enligt uppgifter till Expressen tog han av sig den fotboja han försetts med för att övervakas.

I slutet av november förra året beslutade en brittisk domstol att tre av de fyra misstänkta skulle lämnas ut till Sverige. Den fjärde personen, den nu aktuelle 41-årige svenske man som kommit till Sverige, befann sig då på flykt och vägrade infinna sig vid en domstolsförhandling i Storbritannien den 5 november. Mannen hade flytt till Ungern, där han greps i januari i år.

Bolagets premiepensionsfonder var tidigare valbara inom det svenska premiepensionssystemet. Under 2016 rullades skandalen kring Falcon Funds upp, och i oktober polisanmäldes härvan. Cirka 22.000 svenska pensionssparare hade sina pensionspengar i Falcon Funds.

Flera personer i bolaget är misstänkta för att ha tömt fonderna på omkring två miljarder kronor, varav mellan 700 och 800 miljoner fortfarande saknas.

Utredningen är mycket omfattande. Åklagaren har tidigare beslutat att bara en del av alla brottsmisstankarna ska ingå i utredningen, eftersom straffvärdet för det som finns med ändå slår i taket.

Sedan Falcon Funds-härvan rullades upp, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts. Antalet valbara fonder har minskats, och kraven på bolagen har skärpts.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera