Annons

40 av Elon Musks satelliter på väg ner mot jorden

40 av Elon Musks kommunikationssatelliter börjar nu regna ned över jorden.

Men ingen behöver vara orolig – satelliterna brinner upp innan de når marken, och det finns nästan 2.000 satelliter kvar.

Skärmdump från nyhetsbyrån AP:s Youtubevideo över det stjärnfall som blev synligt från Puerto Rico efter att två av Elons Musks satelliter börjat brinna.
Skärmdump från nyhetsbyrån AP:s Youtubevideo över det stjärnfall som blev synligt från Puerto Rico efter att två av Elons Musks satelliter börjat brinna.Foto:AP
Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Damian Dovarganes

Som Di kunde berätta redan 2019 tävlar mångmiljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos om att skapa ett nät av satelliter nära jorden för att erbjuda kommunikationstjänster.

Sedan dess har Elon Musk skaffat sig en tydlig ledning – hans bolag Starlink har redan 2.000 satelliter i omlopp, och erbjuder Internet-täckning på betatjänstnivå.

Jeff Bezos Kuiper siktar på att skjuta upp sina första satelliter först i slutet av 2022.

De respektive målen är att i ett första steg driftsätta 4.408 Starlink-satelliter, och 3.236 Kuiper-satelliter.

Men redan nu planerar bolagen för ytterligare tusentals satelliter, vilket fått den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att uttrycka oro över trängsel i den nära rymden.

För nära är det, mellan 550 och 630 kilometer upp. Avståndet till flygtrafik – på 10 kilometer – och rymdstationen ISS - 400 kilometer upp, är betryggande, men en annan jämförelse är att vår naturliga satellit, månen, i genomsnitt kretsar 385.000 kilometer bort.

Starlinks senaste uppskjutning med SpaceX-raketen Falcon 9 blev emellertid ett bakslag.

Uppskjutningen, som skedde den 3 februari, gick utan problem, och de 49 satelliterna placerades planenligt ut på 210 kilometers höjd. Därifrån var de tänkta att stiga till sin slutgiltiga bana, efter diverse funktionskontroller.

Dagen efter uppskjutningen sköljdes emellertid satelliterna över av en geomagnetisk storm, orsakad av ett utbrott på solens yta.

Samma fenomen som glatt många svenskar med norrsken så långt söderut som Jönköping blev ödesdigert för merparten av satelliterna.

Partikelbombardemanget värmde upp atmosfären, som börjar ungefär 100 kilometer upp, och motståndet för satelliterna att färdas i ökade med nästan 50 procent.

Enligt SpaceX har det blivit för mycket för 40 av de 49 satelliterna, som tappade så mycket fart att de i stället för att stiga sjunker.

På fredagen brann två av satelliterna upp som ett spektakulärt stjärnfall synligt från Puerto Rico, och resterande 38 kommer att gå samma öde till mötes.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera