Annons

4.800 miljarder – galna summor på spel när biltillverkarna ställer om till el

Biltillverkarna kommer att investera närmare 4.800 miljarder kronor på elfordon och batterier de närmsta åren enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Reuters gjort. För mindre än tre år sedan var motsvarande summa 2.700 miljarder kronor.

Tesla vd Elon Musk och GM:s högsta chef Mary Barra.
Tesla vd Elon Musk och GM:s högsta chef Mary Barra.

I takt med att allt fler städer och länder tar sikte mot en framtid utan utsläpp ökar trycket på biltillverkarna att ställa om – och det hyggligt snabbt. Att det är bråttom märks inte minst på de investeringar som biltillverkarna planerar att göra de kommande åren.

Under de närmsta fem till tio åren kommer de tillsammans plöja ner nästan 4.800 miljarder kronor i att ställa om från att tillverka bilar med förbränningsmotorer till elbilar. Sammanställningen som nyhetsbyrån Reuters gjort bygger på uppgifter som biltillverkarna själva kommunicerat med allmänheten via olika kanaler.

Mest av alla planerar Volkswagen att spendera. Strax över 1.000 miljarder kronor ska den tyska biltillverkaren investera i elfordon och batterier fram till 2030. 

Bolaget investeringar, i likhet med många av konkurrenterna, ska gå till att förbättra batteriernas räckvidd och prestanda och sänka kostnaderna, samt att utöka batteri- och elproduktionen på flera marknader. 

Så mycket planerar de största biltillverkarna att investera de närmsta åren:
1. Volkswagen, 112 miljarder dollar
2. Daimler, 47 miljarder dollar
3. Stellantis, 36 miljarder dollar
4. Ford, 30 miljarder dollar
5. GM, 28 miljarder dollar
6. BMW, 27 miljarder dollar
7. SAIC, 25 miljarder dollar
8. Tesla, 24 miljarder dollar
9. Changan, 23 miljarder dollar
10. Hyundai/Kia, 22 miljarder dollar

Även Volvo Cars är med i sammanställningen och har planerat att investera 4 miljarder dollar fram till 2030. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera