Hoppa till innehållet

Annons

3D-printade piller snart i ditt hem

Inom bara några år kan 3D-utskrivna läkemedel för barn finnas på sjukhus. Och inom ett decennium kan familjer ha sina egna skrivare i hemmen. I alla fall om man får tro Christel Bergström, forskare på Uppsala universitet.

Christel Bergström, forskare på Uppsala universitet, som leder arbetet med att ta fram 3D-skrivna läkemedel.
Christel Bergström, forskare på Uppsala universitet, som leder arbetet med att ta fram 3D-skrivna läkemedel.

På institutionen för farmaci vid Uppsala universitet pågår sedan några år tillbaka ett forskningsprojekt vars mål är att redan 2025 ha etablerat ett testcentrum för 3D-skrivare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Enligt forskningsledare Christel Bergström är ambitionen att kunna tillverka dosanpassade läkemedel på plats för svårt sjuka barn med cancer eller neurologiska sjukdomar.

”Vi samarbetar nära med läkare och apotekare på sjukhuset. Engagemanget är väldigt stort”, säger hon.

Fördelarna med 3D-printning av läkemedel beskriver hon som många. Vid sidan av anpassning av dos och styrka kan även storleken på pillret följa individens önskemål, vilket gynnar dem som har svårt att svälja stora tabletter.

Barn kan också lockas med färgglada tabletter – och kanske till och med smak. 

Om medicinen smakar jordgubb eller choklad blir den kanske roligare att ta?
”Ja. Men man får fundera noggrant över hur roligt det ska vara. Risken om det blir för mycket färg är att barnet blandar ihop det med godis. Man måste göra det här varsamt.”

Enligt Christel Bergström ligger hennes team om tolv personer i framkant vad gäller 3D-skrivna läkemedel. När hennes arbete går i mål är förhoppningen att infrastrukturen ska stå klar på sjukhusen och vara redo att användas.

Runt 2030 ska 3D-skrivare kunna finnas i hemmen hos svårt sjuka barn. Men man får vara försiktig med till exempel färgsättningen. ”Risken om det blir för mycket färg är att barnet blandar ihop det med godis”, säger forskaren Christel Bergström.
Runt 2030 ska 3D-skrivare kunna finnas i hemmen hos svårt sjuka barn. Men man får vara försiktig med till exempel färgsättningen. ”Risken om det blir för mycket färg är att barnet blandar ihop det med godis”, säger forskaren Christel Bergström.Foto: Most Photos

Fram emot 2030 hoppas hon att den ska kunna finnas i hemmen hos svårt sjuka barn. 

”Det skulle underlätta för många om medicineringen kunde skötas av föräldrarna. Det är en säker teknik och finns egentligen ingenting som hindrar det.”

Vätgasplan och 3d-printade hus – här är teknikerna att hålla koll på 2022 

Hennes forskargrupp har utvecklat en metod som skriver ut tabletter med hjälp av geler som innehåller läkemedel. Rent praktiskt tankas 3D-skrivaren med dessa geler som skrivs ut och torkar till en fast tablett. Andra metoder som används av Uppsalaforskarna är pulverbaserade. Tanken är att läkemedelsladdade geler och pulver distribueras till sjukhusen, där personalen laddar skrivarna med pulverkassetter eller gelfyllda sprutor. 

Ytterligare en fördel med individanpassade doser är att svinnet kan bli mindre. I dag krossas tabletter och det som blir över när patienten fått sin dos kasseras. 

”Vi ser att det finns en miljövinst att göra och håller på att räkna på hur stor den kan bli”, säger Christel Bergström.

Tekniken kan också komma till nytta i fattigare länder, säger hon. Distribution av råvaran kommer fortfarande att krävas, men när sjukhus i fattigare länder själva kan printa sina läkemedel förlängs hållbarheten.

”I länder med tropiskt klimat är det svårt att tillhandahålla läkemedel med god hållbarhet. Man ska komma ihåg att läkemedlen i dag inte är färska när de kommer till apoteken. De ska packas och distribueras, vilket kan knapra halvår eller år på hållbarheten.”

Innehåll från LumitoAnnons

Lumito närmar sig en marknadslansering

PÅ LABBET. Moosa Faniband och Elin Lindh analyserar vävnadsbilder, inskannade med Lumitos WSI-skanner.
PÅ LABBET. Moosa Faniband och Elin Lindh analyserar vävnadsbilder, inskannade med Lumitos WSI-skanner.

Lumito, specialiserade inom digital patologi för vävnadsdiagnostik, står inför en spännande marknadslansering av sin nya, innovativa digitala bildteknik. Tekniken ska ge forskare en förbättrad grund för analys.

Lumito är i slutfasen av att utveckla sin första produkt, SCIZYS, för lansering på forskningsmarknaden under 2023. SCIZYS, en innovativ och patenterad IHC-detektionsteknologi, kombinerar en WSI-skanner med Lumitos uppkonverterade nanopartiklar för att tillgodose behovet av mer preciserad vävnadsprovsanalys.

Affärsmodellen är skalbar, med fokus på återkommande intäkter från förbrukningsvaror och en initial strategi riktad mot forskningslaboratorier före lansering inom den kliniska sektorn. Lumito siktar på en ständigt växande mångmiljardmarknad, som drivs främst av befolkningens ökade livslängd.

Nyfiken på Lumito? Läs mer här

– Ökad livslängd kräver mer sjukvård, vävnadsprover och analyser. Arbetsbördan för patologer ökar, men inte antalet patologer, vilket skapar behov av effektiva arbetsflöden, säger Mattias Lundin, VD på Lumito.

Utmaningarna kring vävnadsprov och arbetsprocesser är fortfarande stora, tidskrävande och komplexa, men Lumitos teknik siktar på att förbättra precisionen och effektiviteten i vävnadsdiagnostiken.

– Bristande precision och kvalitet vid vävnadsanalyser kan leda till felaktiga diagnoser på grund av störande bakgrundssignaler, vilket kan resultera i allvarliga konsekvenser genom fördröjd eller felaktig behandling. Med vår teknik selekteras de störande signalerna bort vilket resulterar i tydligare bilder av vävnaden, tillägger Mattias Lundin.

Nyligen avslutades två förstudier där Lumitos teknik använts på njur- och bukspottskörtelbiopsier, vilka visade lovande resultat och bekräftade teknikens förmåga att förbättra vävnadsanalysen.

Utöver produktutvecklingen har Lumito även intensifierat sina marknadsföringsinsatser för att säkerställa etablerade relationer med potentiella kunder i Skandinavien vid lanseringen.

– Vår kommande marknadslansering markerar början på en spännande resa och nästa fas för vårt företag. Vi är övertygade om att SCIZYS har potential att förändra hur vävnadsprover analyseras inom IHC-detektion, avslutar Mattias Lundin.

Nyfiken på Lumito? Läs mer här

Om Lumito AB

Säte: Lund.

Vd: Mattias Lundin. 

Verksamhet: Lumito är specialiserat inom medicinsk teknik för digital patologi. Bolagets egenutvecklade och patenterade teknik möjliggör bilder med större kontrast där oväsentlig bakgrundsinformation sorteras bort, vilket gör det lättare för patologer och forskare att finna indikationer på olika sjukdomar.  

Börsnoterat: Nordic Growth Market Premier. 

Besök Lumito här 

Mer från Lumito

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lumito och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera