1515

3D och svetsning blev en lyckosam kombination

KARLSKOGA. Näsa för ny teknik gjorde att de vågade satsa och köpa ut lasersvetsenheten från SKF.

I dag börjar allt fler företag förstå fördelarna med 3D och lasersvetsning. Lasertechs maskinpark står redo.

 

 

Håkan Holmqvist, platschef, Torbjörn Holmstedt, ägare med fokus på 3D, och Mikael Nyström, ägare med fokus på lasersvetsning.
Håkan Holmqvist, platschef, Torbjörn Holmstedt, ägare med fokus på 3D, och Mikael Nyström, ägare med fokus på lasersvetsning.Bild:Cathrine Gustavsson

Det är trångt i Lasertechs lokaler inne på forna Bofors industriområde i Karlskoga. En ny maskin för 3D-printing väntar på att installeras och överallt står 3D-skrivare och lasersvetsar som redan är i produktion.

”Det är dyra investeringar som vi har gjort och vi vill växa med soliditeten för att fortsätta vara ett stabilt företag. Hittills har det inneburit ungefär en ny anställd och en ny maskin per år”, säger Torbjörn Holmstedt.

Det började med att SKF erbjöd honom och Mikael Nyström att köpa ut företagets lasersvetsenhet eftersom den egna beläggningen inte var tillräcklig. Genom ett grundavtal med säljaren i botten kände männen att de vågade satsa och startade sitt företag Lasertech år 2000.

Det dröjde inte länge innan Torbjörn Holmstedts intresse och näsa för ny teknik ledde honom in på området 3D.

”Han kallade det framtidens teknik”, berättar Mikael Nyström, som trodde på sin företagskollega.

I dag har de fem 3D-skrivare, nio lasersvetsar och fyra industrirobotar. Investeringarna sedan start ligger på 50 miljoner kronor och maskinparken är världsunik. Det handlar bland annat om att de kan kombinera 3D-printing med lasersvetsning och laserhärdning.

De tillverkar både prototyper, komplexa bitar och serier av produkter. De utför detaljprovningar utan att påverka materialet, och har nyligen även börjat med en teknik som innebär att de med lasersvetsning kan smälta in pulver i slitna delar, och på så sätt reparera dem. Där finns det en stor potential. De har redan nu kontakt med ett företag som varje år skrotar detaljer till ett värde av mellan 2 och 3 miljarder kronor.

Lasertech jobbar inom försvar, kärnkraft, fordon och offshore. Scania är största kund. En ny order värd 100 Mkr över tre år har precis skrivits under.

”All industri tjänar på att korta ledtiderna och tillverka detaljer med lägre vikt, vilket innebär mindre energiåtgång”, säger Torbjörn Holmstedt.

Nu letar de ytterligare lokaler i området för att kunna fortsätta sin expansion.

”Det är riktigt bra för oss att vara i Karlskoga. Här finns av tradition mycket industri och många duktiga människor, något som försvarsindustrin borgat för. Vi ligger bra placerat mellan Stockholm, Göteborg och Oslo”, säger platschef Håkan Holmqvist.

Precis som för många andra teknikintensiva företag är utmaningen att hitta personer med rätt kompetens och få ingenjörer att förstå möjligheterna med 3D-printing.

”Vi anser att de måste vara med från början redan vid konstruktionen av detaljer för att förstå tänkandet”, säger Mikael Nyström.

Lasertech samarbetar med Örebro universitet, som ligger långt framme inom området. De har nyligen utarbetat möjlighet att kunna ge en forskarcheck på som mest 50.000 kronor till mindre företag som visar intresse för vad Lasertech kan erbjuda, men som saknar ekonomiska muskler.

”De stora företagen vet om tekniken, men inte de mindre och medelstora. Där hittar vi kunder men det krävs att vi pushar dem mer. Våra investeringar har varit rätt omfattande, men för kunderna blir det i slutänden billigare än vanliga svetsning. Vi har ett exempel där ett företag tidigare fick ut tre detaljer efter ett helt skifts arbete och vi kunde göra samma sak på 1,5 minuter”, säger Håkan Holmqvist.

”Det kostar mer initialt för kunden, men vi ser att allt fler börjar förstå fördelarna. Det är inte bara två plåtar som svetsas samman, utan vi kan göra mer komplicerade jobb.”

Lasertech är en liten spelare på en marknad där inte minst Tyskland ligger långt framme när det gäller lasersvetsning och pulvermatning.

De har egen erfarenhet av att en presumtiv kund testat deras förmåga men ansåg att de varit ett för litet företag. Efter ett år kom de tillbaka. De hade sökt i hela Europa men inte hittat något annat företag med Lasertechs kompetens.

”Vi fick göra en del förberedelser men i dag har vi full produktion åt dem och fler utvecklingsdetaljer är på gång”, säger Håkan Holmqvist.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?