Annons

3d-glasögon låter kunderna gå runt i obyggda hus

Med hologramglasögon kan du se hur ditt hus ska se ut innan det är byggt. 

Fredrik Bergström ligger i frontlinjen när det gäller ny teknik och markarbete. Men så heter hans bolag också Framtidens Marktjänst.

Foto:Joey Abrait

Fredrik Bergström driver sitt markanläggningsbolag i det lilla samhället Kärna, strax utanför Kungälv. 

Entreprenörsanda hade han tidigt. Som 16-åring startade eget och började med snöröjning. Som 19-åring köpte han sin första grävmaskin. 

Fredrik Bergström blev fascinerad när han såg hur en vän, som jobbade med mätteknik för Ikea, kunde placera punkter genom gps-teknik och sedan rita upp hur det skulle se ut – utan att behöva vara ute i verkligheten. 

”De som jobbat som lantmätare har alltid behövt kunna matte. Men nu kan datorn göra jobbet så att även sådana som jag kan hantera det trots att jag inte har en enda högskolepoäng”, säger han. 

När vännen bytte bana köpte Fredrik Bergström hans teknik för att implementera i sin egen verksamhet. Sedan dess har tekniken utvecklats i en rasande fart. 

”Vi har till exempel fått gps-system på grävmaskiner vilket innebär att vi har en noggrannhet på 10-15 millimeter längst ut på skopan.”

Mycket av Fredrik Bergströms jobb går ut på att samla in data, dels via drönare, för att sedan kunna skissa upp jobbet i en 3D-miljö. 

”Sedan kan vi enkelt rita ut huset och även placera in det i rätt miljö, exakt var det ska stå och vad det innebär.”

Kunden kan sedan ta del av 3D-bilden via AR-teknik. Med hologramglasögon kan man själv gå runt sitt kommande hus. 

”På det sättet kan vi visa huset på plats utan att det egentligen existerar. Du får ett helt annat perspektiv av ditt hus, du ser precis hur trångt det blir och vad som saknas. Kruxet är väl egentligen att vi vet exakt hur resultatet kommer att bli och vad man får för pengarna. Det gör att vi också är lite dyrare, men vi plockar å andra sidan bort en massa problem från start, problem som riskerar att kosta.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera