38-årig man åtalas i insiderhärva i USA – Bloomberg pekas ut

En 38-årig man i New York åtalas för att ha gjort olagliga vinster på insiderinformation.

Enligt åtalet ska mannen haft kännedom om marknadspåverkande nyhetspubliceringar genom kontakter med en reporter på en ”finansiell nyhetsorganisation”, rapporterar Columbia Journalism Review som pekar ut Bloomberg som den icke-namngivna nyhetsorganisationen. 

Foto:JOEL MARKLUND

En federal åtalsjury i USA åtalar en 38-årig man baserad i New York för flera fall av värdepappersbedrägeri, penningtvätt, skatteflykt samt för att ha ljugit i förhör med den federala polismyndigheten FBI. 

Mannen anklagas för att under en halvårsperiod arbetat tillsammans med sex andra personer, som däremot inte står åtalade, samlat information om kommande uppköpsbud och andra marknadspåverkande nyheter, samt för att ha flyttat pengar mellan olika bankkonton för att dölja sina vinster när han handlat på insiderinformation, rapporterar Columbia Journalism Review, CJR.

I åtalet framgår det att 38-åringens placeringar på aktiemarknaden skedde i nära anslutning till artiklar som publicerades av ”en finansiell nyhetsorganisation” utan att nämna något namn. 

Tidsangivelserna för de publicerade artiklarna som nämns i åtalet stämmer dock överrens med nyhetstexter som gick ut på Bloombergs webbplats, rapporterar CJR. 

Artiklarna har delad byline, men en reporter är medförfattare till samtliga nyhetstexter. Reportern har en gedigen meritlista, bland annat en tidigare sejour på brittiska Financial Times, och har sedan 2017 haft ett prestigefyllt uppdrag på Bloombergs New York-redaktion, skriver CJR.

Åtalet hävdar att 38-åringen använt engångstelefoner samt krypterade appar för att kommunicera med ”en journalist” och att reportern tillhandhöll ”väsentlig icke-offentlig information om kommande artiklar” vilket mannen använde för att ta positioner på marknaden strax före marknadspåverkande publiceringar om ett enskilt företag. 

38-åringen och reportern ska ha varit i kontakt vid flertalet tillfällen, inklusive minst ett personligt möte, enligt åtalet. 

Varken den av CRJ utpekade reportern eller Bloomberg är namngivna i åtalet. Ingen medarbetare på Bloomberg anklagas heller av den federala åtalsjuryn för att ha varit delaktiga eller för att vara medvetna om att artiklarna kan vara kopplade till insiderhandel. 

”NN är en mycket skicklig reporter. Vi känner inte till någon information som tyder på något fel från hans sida”, säger en talesperson på Bloomberg.

Den utpekade reportern, 38-åringens advokat och den amerikanska åklagarmyndigheten avböjer att kommentera händelsen, rapporterar CRJ.  

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?