ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

350.000 demonstranter på Barcelonas gator

  • Foto: Emilio Morenatti/TT

Hundratusentals människor har gått ut på gatorna i Barcelona, för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständigt Katalonien.

"Kanske har vi varit tysta för länge", säger en av demonstranterna.

Enligt den spanska polisens bedömning är det omkring 350 000 människor som deltar i demonstrationen i Barcelona för ett enat Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Iklädda spanska flaggor och sjungande "Viva Espana", demonstrerar tusentals människor som säger sig representera "den tysta majoriteten" i den katalanska huvudstaden.

- Det verkar som att de som skriker högst vinner debatten. Så vi måste höja våra röster och säga högt och tydligt att vi inte vill ha självständighet, säger 44-årige Alejandro Marcos till AFP:s reporter.

Människor uppges ha rest från hela landet för att delta i protesterna, en vecka efter omröstningen som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden. Det är den största självständighetsmotståndaren i Katalonien, gruppen Societat Civil Catalana (SCC), som står bakom demonstrationerna. Deras slogan inför protesten är "Det är nog, låt oss återgå till förnuft!".

I folkomröstningen blev det ett klart ja till självständighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberättigade deltog.

I den första intervjun som premiärminister Mariano Rajoy har gjort sedan folkomröstningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

"Jag utesluter ingenting som ligger inom ramen för lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras", svarar Rajoy.

Han säger också att de extrainsatta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröstningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst.

Om det mycket kritiserade polisvåldet under folkomröstningen säger Rajoy att "några misstag begicks" men att det grundläggande felet begåtts av hans motståndare, som har satt den "nationella suveräniteten" i fara.

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarande finns möjlighet att backa från löftet om att utropa självständighet, och undvika repressalier från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies