Annons

33 storstäder hotas av vattenbrist

Nästan en fjärdedel av världens befolkning lever i länder som hotas av vattenbrist. Siffran väntas öka framöver och storstäderna drabbas hårt.

”I städerna har du en koncentration av invånare som står inför den värsta tänkbara mardrömmen; att det inte finns vatten att dricka i morgon”, säger Ruth Mathews på Stockholm International Water Institute.

Kö för att få vatten i Kapstaden den 2 februari förra året.
Kö för att få vatten i Kapstaden den 2 februari förra året.Foto:Bram Janssen

Bland städer med fler än tre miljoner invånare hotas i dag 33 av vattenbrist, så kallad vattenstress, enligt en ny sammanställning av World Resources Institute.

Listan väntas bli längre under de närmaste åren. 2030 riskerar 45 städer med sammanlagt 470 miljoner invånare att hotas av vattenbrist.

”Vattenstress är annorlunda än torka. Vattenstress orsakas av människor, det är alltså vårt ansvar att använda vattenresurserna så att vi minskar risken för vattenstress”, säger Ruth Mathews.

I detta nu håller vattnet i Chennai, Indiens sjätte största stad, på att ta slut. Förra året klarade sig Kapstaden i Sydafrika med nöd och näppe undan "dagen noll", det vill säga ett scenario där staden hade blivit helt torrlagd.

Läs mer: Mobilisera som inför ett världskrig 

Också i Europa märks vattenbristen. Under 2017 fick Italiens huvudstad Rom ransonera vattnet och EU uppskattar att minst 11 procent av Europas befolkning påverkas av vattenbrist.

För att mäta vattenstress jämförs mängden vatten som används i relation till den mängd som finns tillgänglig.

”Efterfrågan på vatten har gradvis blivit större. På flera platser runt om i världen är efterfrågan nu nästan lika stor som utbudet. Det är vattenstress”, säger Ruth Mathews.

När ett land eller en stad använder nästan hela sin vattenresurs i vardagen blir den extremt sårbar för torka och klimatförändringar.

Enligt Mathews finns det många saker som konsumenter och samhället i stort kan göra för att minska vattenstressen. Det spelar stor roll hur städer planeras, hur vatten återanvänds och hur mat produceras.

”Lantbruket är den största vattenanvändaren, men det finns många sätt att göra produktionen mer vattensnål. Bevattningen kan bli mer effektiv och det går att välja grödor som kräver mindre vatten eller klarar torka bättre”, säger Ruth Mathews.

Konsumenter kan även minska vattenstressen genom att minska matsvinnet, eftersom mat då inte produceras i onödan.

Även om det i stor utsträckning är storstäder som hotas av vattenbrist kan det även finnas problem i mer glesbefolkade områden.

Det finns även stora variationer inom varje land. Medan vissa städer i Indien är hårt drabbade av vattenbrist är det inte alls ett problem i andra delar av landet.

”Det är inte heller enbart i de vattenstressade länderna som problemen uppstår. Sverige ligger i botten när det handlar om vattenstress. Men ändå såg vi förra året att vattenbrist var ett problem. Vi måste börja se vatten som en värdefull resurs som vi ska ta hand om”, säger Ruth Mathews.

Människor köar till en vattenkälla i Kapstaden. ”Spola toaletterna så sällan som möjligt” var en uppmaning till turisterna som kom i januari 2018. Myndigheterna stängde av vattnet i kranarna på flera håll på grund av vattenbrist.
Människor köar till en vattenkälla i Kapstaden. ”Spola toaletterna så sällan som möjligt” var en uppmaning till turisterna som kom i januari 2018. Myndigheterna stängde av vattnet i kranarna på flera håll på grund av vattenbrist.Foto:AP

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?