Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

32.000 skåningar har permitterats – men granskningar väcker oro

Efter fyra veckor har 32 000 anställda i Skåne beviljats stöd för korttidsarbete. Över 6 000 ansökningar har kommit in och fler än 4 300 företag har fått sin ansökan beviljad. Men Tillväxtverkets granskningar i efterhand väcker en oro.

”Det gick väldigt enkelt och smidigt. Däremot är eventuella konsekvenser, hur detta ska kontrolleras och bedömas i efterhand - inte alls självklara”, säger en företagare i Helsingborg.

Foto:Johan Nilsson/TT

Kostnaden för hela landet har passerat 17 miljarder kronor.

”Det här är ett stöd som inte har ett tak utan det är ett rättighetsstöd. Alla som söker och uppfyller kraven har rätt att få pengar”, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket.

Den 7 april öppnades möjligheten att ansöka om stöd för korttidsarbete hos Tillväxtverket. Sedan dess har över 300.000 svenskar och 38.000 företag fått rätt till stöd.

Handläggningstiden är snabb. Av 54.000 ansökningar har 38.000 beviljats.

”Ser allt bra ut, uppfyller man kraven och har gjort en korrekt ansökan går handläggningen snabbt”, säger Niklas Kjellberg. 

Tillväxtverket kommer att göra en uppföljning av företagen för att stämma av och komplettera uppgifterna.

”Hade vi haft en omständligare ansökningsprocess hade företagen fått vänta väldigt länge på sina pengar”, säger Niklas Kjellberg.

Här har även Skatteverket bidragit genom att låna ut handläggare, vars primära uppgift inte är kontroll utan att stötta i själva handläggningen.

Däremot meddelade regeringen den 14 april att de kommer att föreslå, i en extra ändringsbudget i maj, att Skatteverket ska tillföras resurser motsvarande 130 medarbetare för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering.

”De resurserna är ännu inte tillförda och uppdraget har inte börjat än vilket innebär att det är för tidigt att uttala sig om”, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Skatteverket.

Avstämningen som Niklas Kjellberg talar om görs tre månader efter beviljat stöd. Sedan kommer ytterligare kontrollfunktioner, så att anställda inte jobbar mer än vad man uppgett till exempel. För maj, juni och juli har man kunnat ansöka om permittering på 80 procent, något man i en avstämning eventuellt kan komma att vilja reglera.

Annette Lahti är, förutom vd för Helsingborgsföretaget K2C, också delägare och vd i ett företag som sysslar med underhållsspolning och avloppsarbete.

I det senare företaget har medarbetare korttidspermitterats på grund av vikande uppdrag som i normalfallet skulle motsvara uppsägning av en och en halv person.

Hon upplevde processen att söka stödet av korttidsarbete som väldigt enkelt och smidigt och är förvånad över hur snabbt det gick.

”Däremot är eventuella konsekvenser, hur detta ska kontrolleras och bedömas i efterhand - inte alls självklara”, säger hon och beskriver en oro inför hur Tillväxtverkets handläggare ska granska ansökningarna i efterhand.

”När vi ansökte grundade vi det på de föregående två veckornas omsättning. Men den kan ju svänga från vecka till vecka i dessa tider och när man, som vi sökt för två månader, hur bedöms man då?”

Företaget tar i sin bokföring höjd för att betala tillbaka, beroende på hur resten av året går.

Av pengarna har 1,6 miljarder gått till anställda i Skåne. Högst belopp, 5,2 miljarder kronor, har hittills gått till Stockholm, som delar den platsen med Västra Götaland som också beviljats 5,2 miljarder kronor.

I Skåne har strax över 11 procent av det totala antalet företag beviljats ersättning, vilket är lägre än genomsnittet i landet. Korttidsarbetets tre vanligaste branscher i Skåne är per den 4 maj handel, verksamheter inom juridik, ekonomi, teknik och vetenskap samt hotell-och restaurangbranschen.

Flest antal anställda som beviljats ersättning finns inom handel, tillverkning och hotell- och restaurangbranschen.

Av landets alla ansökningar har cirka 800 företag fått besked om att deras ansökan inte beviljas. En majoritet av avslagen rör företag som har gjort något typ av fel i sin ansökan och som alltså kan göra en ny ansökan.

Trycket på Tillväxtverket har varit hårt, vilket man räknade med, enligt Niklas Kjellberg.

”Vi kunde se redan innan vi öppnade ansökan att söktrycket skulle bli stort, besökssiffrorna på sajten var höga. Vi har riggat en organisation för att hantera trycket och det har fungerat väl.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?