Hoppa till innehållet

Annons

30 ton spansk skulptur till Djurgården

Med sina jättelika skulpturer har den katalanske konstnären Jaume Plensa blivit en världskändis. Nu ställer han ut på Djurgården i Stockholm.
Världskonstnären tar med 30 ton skulptur till Djurgården.

Konstnären Jaume Plensa ställer ut enorma skulpturer på Djurgården.
Konstnären Jaume Plensa ställer ut enorma skulpturer på Djurgården.Foto:Jonas Eng

”Ser det inte ut som att hon hör hemma där, nästan som att hon varit där för alltid?”.

Jaume Plensa blickar ut över Djurgårdsbrunnskanalen och det vita, blundande flickansiktet. Skulpturen ”White Forest”, gjord i gjutjärn, har fraktats från hans studio i Barcelona och är en del av hans utställning på Djurgården.

”Skulpturer är mitt sätt att uttrycka mina känslor. Jag brukar säga att mina ögon sitter i mina fingrar. Jag älskar att ta på materialen, det är väldigt viktigt för mig. När du målar eller tar foton, så missar du något. Skulpturer tillför en extra dimension”, säger Jaume Plensa.

Skulpturutställningen är ursprungligen ett initiativ av prins Daniel och arrangeras av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning. Utställningen är den tredje i ordningen och kommer att visas i fyra månader. Föregående år har skulptörerna Tony Cragg och Eva Hild ställt ut.

”Det här är en av de vackraste parkerna jag har varit i. Jag gillar att stå och kolla på människorna som går förbi här. Vissa uppmärksammar inte ens att här står något som inte brukar göra det. När du installerar konst i offentligheten är det ett demokratiskt sätt att introducera konst i vardagen för alla människor. Det är en fantastisk möjlighet”, säger Jaume Plensa.

Totalt har 30 ton skulptur fraktats till Sverige och Djurgården. Förutom tre stycken sju meter höga gjutjärnsporträtt, ”Julia”, ”Laurelle” och ”Carlota” har Plensas verk ”The Heart of Rivers” installerats. Verket består av sju stycken sittande bronsfigurer i mänsklig storlek, som alla omfamnar varsitt nyplanterat körsbärsträd. Bronsfigurerna är självporträtt av Jaume Plensa och inpräntat på bronskroppen står namnet på olika floder.

”Du växer hela tiden som person, men var förvarar du dina minnen? Jag tror inte att kroppen är tillräckligt stor för att vara ett arkiv för alla dina minnen. Var dina minnen och erfarenheter tar vägen är jag besatt av. Skulpturen och trädet representerar det. Till slut kommer trädet att ta över kroppen.”

Jaume Plensa har blivit en av de största stjärnorna inom den offentliga konsten, i Sverige går hans verk att se på bland annat hotellet At Six i Stockholm, på Drottningtorget i Göteborg och i Öbackaparken i Umeå. Han arbetar med material som gjutjärn, brons, sten och marmor. Inte sällan är det de stora, blundande, surrealistiska huvudena som är återkommande i Jaume Plensas konst.

”Jag har arbetat mycket med huvudet, det är kunskapens palats. Huvudet är en fantastisk plats, den mest galna i vår kropp, och jag har alltid fascinerats av det. Skulpturerna blundar för att de försöker se inåt och förstå sig själva. Det är först då vi kan förändra världen.”

Enligt Jaume Plensa manar hans konst till eftertänksamhet hos betraktaren. Hans mest kända verk, som blev hans stora genombrott är skulpturen ”The Crown Fountain” som står i Millennium Park i Chicago. Den permanenta och interaktiva videoutställningen består av videoklipp på över 1000 Chicagobor.

”Det var då jag började fokusera på huvudet. Jag vände och vred på proportionerna för huvudet innan jag hittade de perfekta måtten för mina skulpturer. När du kollar på verken ser de korrekta ut, men när du går runt så ser det ut som att verket försvinner för att sedan dyka upp igen.”

Vad driver dig i ditt arbete?

”Det är alltid nästa verk, det jag inte har gjort än. Till syvende och sist skapar du konsten för dig själv. Sedan är det självklart fantastiskt när man kan dela den med andra. Skulpturer är otroliga, de är som speglar som människor kan reflektera sig själva i. Skulpturer har en så stark närvaro att du måste omfamna dem på något sätt, de går inte att ignorera.”

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera