1515
Annons

2,5 miljoner färre plastpåsar efter ny lag

2,5 miljoner färre plastpåsar. Det är resultatet efter att den nya lagen infördes den 1 juni, där butiker måste informera sina kunder om kassens miljöpåverkan och kan ta betalt för den.
”Det är kundernas vilja till förändring som har skapat detta goda resultat”, säger Helen Göthe, CSR- och miljöansvarig för MQ Holding i ett pressmeddelande.

Bild:Audun Braastad/NTB/scanpix/TT

Syftet med den nya lagen är att minska förbrukningen och nedskräpningen av plastkassar med ett mål att varje person ska använda färre än 90 kassar 2020. År 2026 är målet satt till 40 påsar per person. För att kunna kontrollera mängden påsar ska alla som tillverkar eller för in plastbärkassar till Sverige rapportera sitt antal till Naturvårdsverket.

Efter bara drygt tre månader har lagen haft god effekt. MQ rapporterar en minskning på över 50 procent färre plastpåsar. Det är 400.000 färre påsar och motsvarar 13 ton mindre plast i omsättning, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

”Vi är stolta över att tillsammans med våra kunder minskat den totala användningen av plastpåsar. Initiativet har skapat engagemang och stolthet både hos våra kunder och internt hos våra medarbetare”, säger Helen Göthe.

Hos butikskedjan JOY har de nya reglerna haft ännu större effekt. Där redovisar man en minskning på 60 procent och Apotek Hjärtat, som var det första apoteket som införde regeln, ligger inte långt efter med en 40-procentig reduktion. Det innebär 13 ton mindre eller två miljoner färre plastpåsar.

”Initiativet har i överlag blivit otroligt väl bemött av våra kunder. Under de här första månaderna har det visat sig att det är många fler än vi anade som är beredda att avstå påse, över 40 procent, vilket är det dubbla utifrån vad vi ifrån början hade förväntat oss”, skriver Cecilia de Pedro, miljöchef på Apotek Hjärtat, på sin hemsida.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, säger att resultaten skapar hopp. 
”Även om det är för tidigt att dra långtgående slutsatser så är vi givetvis glada över den utveckling vi ser hos våra samarbetspartners."

"Vi hade gärna sett ett skarpare direktiv, framförallt ett generellt krav om en avgift på alla plastpåsar i butik. Det finns mycket kvar att göra på området för att minska plastens miljöpåverkan, men detta är ett positivt initiativ och ett exempel på att utvecklingen går åt rätt håll.”, säger hon.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Analytiker: Larmen om energikris i vinter är överdrivna

Katastrofrubrikerna om energikrisen i Europa har duggat tätt sedan Ryssland i våras började strypa flödet av naturgas till Europa. Sommarens värmebölja på kontinenten har gjort att oron inför vintern har tilltagit och elpriserna har skenat. 

Men det finns de som menar att situationen inte är så alarmerande som många verkar tro.  

Foto:Lars Johansson; TT

Sedan slutet på juli har Ryssland skruvat ner leveranserna av naturgas via Nordstream 1 till runt 20 procent av rörledningens kapacitet, i vad som tolkas som vedergällning för västs sanktioner i spåren av Ukrainakriget. Men trots det hade EU i fredags fyllt på sina gaslager inför vintern till 72 procent av deras kapacitet. 

Om leveranserna och konsumtionen ligger kvar på samma nivå de kommande månaderna väntas unionens lager vara fyllda till 89 procent den 1 november, vilket är mer än EU-kommissionens mål på 80 procent, skriver Gavekals Cedric Gemehl i en analys. Skulle Ryssland strypa alla leveranser i morgon så skulle EU, enligt hans analys, ändå kunna nå 80-procentsmålet med hjälp av de ökade importerna av flytande naturgas (LNG). 

”Slutsatserna är allvarliga, men kanske inte riktigt så alarmerande som mediernas katastrofrapporter om Europas energisituation kan få dig att tro”, skriver Cedric Gemehl. 

Marknaden har dock inte låtit sig övertygas av de välfyllda gaslagren. Efter en liten nedgång i gaspriset i början av veckan steg priset igen i mitten på veckan och handlades under torsdagen för runt 211 euro per megawattimme på den europeiska gasbörsen. 

”Även om gaslagren i Europa just nu är välfyllda och EU har en plan för att sänka gasanvändningen med 15 procent fram till slutet av vintern så är det inte tillräckligt för att lugna marknaden,” skriver Energi Danmark i en kommentar. 

Som salt i såren varnar myndigheter nu också för att torkan i Europa har lett till så pass låga vattennivåer att fartyg inom kort inte kommer att kunna ta sig igenom delar av floden Rhen, som är en viktig transportled för olja och LNG. 

Elin Akinci, som är energianalytiker vid ELS Analysis, säger att det stora problemet just nu är Rysslands agerande, eftersom man för första gången någonsin inte möter sina kontraktuella skyldigheter för naturgasen. 

”Genom årtionden, även under kalla kriget, så levererade man alltid enligt sina kontrakt men nu har man alltså begränsat också de leveranserna”, säger hon och tillägger att det är därför marknaden är väldigt uppskrämd.

Hur väl EU klarar sig i vinter beror naturligtvis också på konsumtionsnivån. EU-kommissionen har satt upp ett mål om att medlemsländerna ska minska sin gaskonsumtion med 15 procent och flera länder har redan börjat släcka ner nattbelysningen på offentliga monument och har infört begränsningar för användningen av luftkonditionering och uppvärmning. 

I Spanien har premiärminister Pedro Sánchez uppmanat till slipsbojkott för att minska behovet av luftkonditionering i kontorslokaler, och i Tyskland har staden Hannover stängt av varmvattnet i alla duschar och handfat i offentliga simhallar och gymnastiksalar.  

Men Cedric Gemehl menar att EU:s 15-procentsmål kan vara överambitiöst. Enligt hans beräkningar behöver unionen som helhet minska sin konsumtion med 6 procent för att klara vintern om Ryssland stänger av flödet av naturgas helt i morgon. Om EU kan fortsätta att fylla på sina gaslager i samma takt som hittills de kommande tre månaderna behöver konsumtionen bara minskas med 2 procent. 

Elin Akinci säger att Cedric Gemehls analys låter ”otroligt optimistisk” och poängterar att det finns många variabler som påverkar utfallen i olika analyser, såsom om vintern blir mild eller kall och hur hög efterfrågan på LNG är i Asien. Dessutom speglar det nuvarande läget att det redan nu sker en väldigt stark rationalisering av energi inom industrin, säger hon:

”Man drar ju ner jättemycket på efterfrågan eftersom man helt enkelt inte klarar av de höga priserna. Det blir ju en fråga om vad man definierar som en energikris då? Är det först när folk börjar frysa och hushåll inte får gas?” 

Elin Akinci säger att det är möjligt att Europa klarar sig väl i vinter ur ett försörjningsperspektiv, men tror inte på en återgång till en normal marknadssituation och förutspår att att de höga energipriserna kommer att bestå. 

Även Cedric Gemehl höjer ett varningens finger för att situationen varierar stort mellan olika EU-länder och att utsikterna för gasberoende Tyskland är mycket mer osäkra än vad de är för EU som helhet. Om Ryssland skulle stänga av flödet av gas i morgon och tyskarna minskade sin energianvändning med de rekommenderade 15 procenten så skulle landets gasreserver ändå ta slut i mars. 

Tyskarna tar dock situationen på högsta allvar och har redan börjat skruva ner sin energikonsumtion rejält. Enligt den tyska energibranschens lobbyorganisation BDEW minskade landets gaskonsumtion med 20 procent i maj och juni, jämfört med snittet för de två månaderna de senaste 10 åren. Chefen för den tyska energimyndigheten Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, vill se en fortsatt minskning med 20 procent även över vintern och uppmanar andra länder i Europa att göra det samma. 

”Om alla länder i Europa sparar på gas så kan vi stabilisera priset, kanske till och med minska det och bidra till att det finns tillräckligt med gas för att vi ska klara oss igenom hösten och vintern”, sa han till den tyska tv-kanalen ZDF, enligt Bloomberg. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera