Annons

25 kommuner begränsar flyktingmottagandet

Möjligheten för asylsökande att bosätta sig i hela Göteborg och Malmö samt i utsatta områden i sammanlagt 25 kommuner begränsas från och med 1 juli.

”Det blir fel om man inte får bo med svenskar”, säger Salwan Abdulla i Botkyrka.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Som asylsökande har du två val: Bli placerad på ett asylboende någonstans i landet. Eller ordna en bostad på egen hand.

Nära 21.000 av drygt 36.000 asylsökande i Sverige bor i eget boende med dagsersättning från Migrationsverket. Framför allt i storstadsregionerna, ofta i områden där det finns billiga bostäder.

Men den möjligheten försvinner nu på många håll. Nya regler gör det möjligt för 32 kommuner att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo). 25 av dem har tagit ett sådant beslut, varav Göteborg, Malmö, Botkyrka och åtta andra kommuner gått längre och undantagit hela kommunen.

Synd, tycker Fesshaye Ressom, bland vännerna i parken på Tors väg i Norsborg i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

”Asylsökande är redan kraftigt begränsade, det är inte bra att begränsa dem ännu mer.”

I Botkyrka bor omkring 1.200 asylsökande i eget boende. Framför allt i Norsborg, Fittja och Alby, områden som klassas som särskilt utsatta av polisen. I en stor kommun som Malmö bor 1.290 asylsökande i ebo. I Göteborg 1.793.

”Jag tror att det är lättare att hitta bostad här. Som asylsökande har du knappast råd att bo i Danderyd”, säger Fesshaye Ressom.

Även om ebo leder till problem som trångboddhet och segregation måste politikerna hitta andra sätt att få in flyktingar i samhället, tycker Ressom.

”Under de första åren är det viktigt att snabbt komma på benen. Senare finns såklart en risk att man fastnar och bara håller sig till sina landsmän.”

Hallex Berry är på barnkalas på gården intill. Som medborgarinformatör träffar hon många asylsökande som har ordnat eget boende.

”Många vill till storstaden, här finns jobb och möjligheter. Jag tycker att man ska få välja, det är vad demokrati handlar om.”

Frågan är komplex och det är svårt att ta ställning för eller emot, säger hon.

”Samtidigt händer inte allt i Stockholm. Integrationen blir svår på grund av segregationen. Jag förstår varför man vill begränsa det.”

Själv växte hon upp i Strängnäs.

”Jag var den enda mörkhyade i skolan, du kan tänka dig hur det var. Men jag lärde mig ändå svenska och kom snabbt in i samhället. Är man tvungen att lära sig ett språk, då lär man sig det.”

Safa Al-Kaabi är på väg hem från tunnelbanan i Norsborgs centrum. Hon säger att trångboddheten är ett problem.

”Det är många ungdomar som hänger ute. En del skapar problem och går helt fel väg.”

Men att bo trångt kan ändå vara bättre än ett asylboende.

”Många mår psykiskt och fysiskt dåligt av att bo där. Jag tycker att man ska få bor var man vill.”

Två stationer bort på tunnelbanans röda linje står Salwan Abdulla med sin dotter i Alby centrum. Han säger att det är rätt att begränsa ebo i områden där det redan bor många invandrare.

”Jag vill inte att alla ska bo i Botkyrka eller Södertälje. Det blir fel om man inte får bo med svenskar.”

Problemet är bristen på bostäder, säger han. När Salwan Abdulla kom till Sverige från Irak flyttade han in hos sin bror i Hallonbergen nordväst om Stockholm.

”Han hjälpte mig och jag var hos honom i sex år. Jag jobbade och sparade pengar. Nu har jag köpt min egen lägenhet i Tumba.”


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?