Annons

25 kommuner begränsar flyktingmottagandet

Möjligheten för asylsökande att bosätta sig i hela Göteborg och Malmö samt i utsatta områden i sammanlagt 25 kommuner begränsas från och med 1 juli.

”Det blir fel om man inte får bo med svenskar”, säger Salwan Abdulla i Botkyrka.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Som asylsökande har du två val: Bli placerad på ett asylboende någonstans i landet. Eller ordna en bostad på egen hand.

Nära 21.000 av drygt 36.000 asylsökande i Sverige bor i eget boende med dagsersättning från Migrationsverket. Framför allt i storstadsregionerna, ofta i områden där det finns billiga bostäder.

Men den möjligheten försvinner nu på många håll. Nya regler gör det möjligt för 32 kommuner att undanta utsatta områden från lagen om eget boende (ebo). 25 av dem har tagit ett sådant beslut, varav Göteborg, Malmö, Botkyrka och åtta andra kommuner gått längre och undantagit hela kommunen.

Synd, tycker Fesshaye Ressom, bland vännerna i parken på Tors väg i Norsborg i Botkyrka kommun, söder om Stockholm.

”Asylsökande är redan kraftigt begränsade, det är inte bra att begränsa dem ännu mer.”

I Botkyrka bor omkring 1.200 asylsökande i eget boende. Framför allt i Norsborg, Fittja och Alby, områden som klassas som särskilt utsatta av polisen. I en stor kommun som Malmö bor 1.290 asylsökande i ebo. I Göteborg 1.793.

”Jag tror att det är lättare att hitta bostad här. Som asylsökande har du knappast råd att bo i Danderyd”, säger Fesshaye Ressom.

Även om ebo leder till problem som trångboddhet och segregation måste politikerna hitta andra sätt att få in flyktingar i samhället, tycker Ressom.

”Under de första åren är det viktigt att snabbt komma på benen. Senare finns såklart en risk att man fastnar och bara håller sig till sina landsmän.”

Hallex Berry är på barnkalas på gården intill. Som medborgarinformatör träffar hon många asylsökande som har ordnat eget boende.

”Många vill till storstaden, här finns jobb och möjligheter. Jag tycker att man ska få välja, det är vad demokrati handlar om.”

Frågan är komplex och det är svårt att ta ställning för eller emot, säger hon.

”Samtidigt händer inte allt i Stockholm. Integrationen blir svår på grund av segregationen. Jag förstår varför man vill begränsa det.”

Själv växte hon upp i Strängnäs.

”Jag var den enda mörkhyade i skolan, du kan tänka dig hur det var. Men jag lärde mig ändå svenska och kom snabbt in i samhället. Är man tvungen att lära sig ett språk, då lär man sig det.”

Safa Al-Kaabi är på väg hem från tunnelbanan i Norsborgs centrum. Hon säger att trångboddheten är ett problem.

”Det är många ungdomar som hänger ute. En del skapar problem och går helt fel väg.”

Men att bo trångt kan ändå vara bättre än ett asylboende.

”Många mår psykiskt och fysiskt dåligt av att bo där. Jag tycker att man ska få bor var man vill.”

Två stationer bort på tunnelbanans röda linje står Salwan Abdulla med sin dotter i Alby centrum. Han säger att det är rätt att begränsa ebo i områden där det redan bor många invandrare.

”Jag vill inte att alla ska bo i Botkyrka eller Södertälje. Det blir fel om man inte får bo med svenskar.”

Problemet är bristen på bostäder, säger han. När Salwan Abdulla kom till Sverige från Irak flyttade han in hos sin bror i Hallonbergen nordväst om Stockholm.

”Han hjälpte mig och jag var hos honom i sex år. Jag jobbade och sparade pengar. Nu har jag köpt min egen lägenhet i Tumba.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?