1515

24.000 kronor per dag löser pilotbrist

Pilotbrist ger inställda flyg som ger strandade resenärer. Så har det varit för en del av Norwegians flygpassagerare på sistone. Nu erbjuds piloter dubbel övertidsersättning på lediga dagar för att lösa pilotbristen - flera piloter har till slut tackat ja.

Bild:TT

Dubbel övertidsersättning betyder uppemot 18-24.000 norska kronor (ca 18.600-24.800 sek) om dagen för den som jobbar på en ledig dag, enligt norska tidningen Dagens Næringsliv (DN), och det ger fyra gånger mer lön än en normal dagslön. Tidningen har tagit del av brevet som gått till över 600 piloter vid flygbolagets baser i Norge och resten av Europa.

Och brevet innehåller, enligt vad tidningen erfar, samma erbjudande som gick till fackförbundet NBU i fredags. men facket sade nej.

"När det kommer ett erbjudande av det här slaget så är det en del av kollektivavtalet, och då ska det förhandlas på sedvanligt vis", säger NBU:s fackordförande Halvor Vatnar till tidningen. 

Men flera anställda har nu tackat ja till dubbel övertidsersättning för att jobba extra på semestern.

"Det visar att vi har piloter som är villiga att hjälpa till med att få i väg våra passagerare. Det är vi väldigt glada för", skriver direktören Bjørn Erik Barman-Jenssen, vid dotterbolaget Norwegian Air Resources, i ett mejl till Dagens Næringsliv.

Fackordföranden Halvor Vatnar betonar att erbjudandet är en konsekvens av att Norwegian i grunden inte har tillräckligt många fast anställda piloter. Han tycker inte att attraktiva lönevillkor ska påverka huruvida piloterna arbetar eller inte.

"Några säger kanske ja till en vakt, trots att de är trötta och i det här yrket ska vi vara på alerten hela tiden", säger Vatnar till Dagens Næringsliv.

Pilotbristen gjorde att Norwegian tvingades ställa in flygningar under helgen och i går. Flighter från Oslo till Köpenhamn och Krakow är exempel på inställda avgångar enligt Aftenposten, liksom flera flygningar från Köpenhamn - bland annat till Stockholm, rapporterar Danmarks Radio. Men hittills verkar inte tisdagen drabbas av några bemanningsproblem, enligt nyhetsbyrån NTB.

"I dag ser det bra ut. Nu gör vi allt vi kan för att hålla oss till planen i dag och dagarna framöver", säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, pressansvarig hos Norwegian, till norska VG.

Även i fjol hade Norwegian liknande problem och under den första helgen i juli ställdes 18 flyg in.

Norwegians flygchef Thomas Hesthammer säger till NRK att flera piloter hyrts in, men att det uppenbarligen inte har varit tillräckligt.

Lösningen på förra årets pilotbrist? Även då erbjöd Norwegian dubbel övertidsersättning till semesterlediga piloter under en begränsad tid.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?