Annons

Ny explosion när polis skulle desarmera bomb

En ny bomb exploderade nära en kyrka i Colombo på måndagen när polisens bombgrupp försökte desarmera den, uppger vittnen för Reuters.

Kyrkan är en av de som drabbades i bombdåden under söndagen.

Foto:Eranga Jayawardena
Sankt Sebastians kyrka i Negombo, utanför Colombo, Sri Lanka, förstördes i ett av dåden.
Sankt Sebastians kyrka i Negombo, utanför Colombo, Sri Lanka, förstördes i ett av dåden.Foto:Chamila Karunarathne

Myndigheterna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsförbud i staden Colombo, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades.

Presidenten utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli.

Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning. 24 personer har gripits.

Attackerna på påskdagen antas ha utförts av den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ), enligt regeringens talesperson Rajitha Senaratne. Det utreds om gruppen haft hjälp från internationella grupper.

Det fanns ett internationellt nätverk utan vilket dessa attacker inte hade kunnat lyckas, säger han på måndagen.

Sri Lankas polischef uppges nyligen ha varnat för att NTJ planerade attacker i landet.

Polisen har under måndagen hittat 87 detonatorer vid den stora busstationen i Colombo och lankesiska säkerhetsstyrkor fortsätter sina insatser på ön för att hitta fler personer som ligger bakom attackerna.

Fyra av bomberna exploderade ungefär samtidigt på påskdagen, runt 08.45 lokal tid, och två till inom 20 minuter. Under eftermiddagen ägde ytterligare två explosioner rum.

Det nya utegångsförbud som införts i Colombo ska gälla från klockan 20 till 04, meddelar myndigheterna.

Tidigt på måndagen lyftes det utegångsförbud som infördes efter attackerna på söndagen men på måndagsmorgonen var trafiken väldigt lugn i den vanligtvis livliga staden.

Attentatsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson.

Högt uppsatta muslimska ledare kräver maxstraff för de som ligger bakom attackerna.

”Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar”, skriver rådet för muslimska teologer i ett uttalande.

Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

Läs mer: Danska miljardären förlorade tre barn i Sri Lanka-dådet 

”Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar”, uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i landet.

Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisenas ansvar. Situationen mellan de två ledarna uppges vara spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskdagskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.

Det var en hemmagjord bomb med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort och oskadliggjordes.

Läs mer: Expert: Attacken hårt slag mot turismen 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?