24-årig svenska tar plats i maktens korridorer

En 24–årig svenska är i epicentrum av makten på toppmötet i Davos. 

Noura Berrouba sitter i styrelsen för det europeiska ungdomsparlamentet och är denna vecka en av viceordförandena för årets världsekonomiskt forum. 

Inte många 24-åriga svenskar vet ens vad Världsekonomiskt forum är, men för Noura Berrouba inleddes resan till Davos redan för ett par år sedan. Redan då blev hon engagerad i att ta fram en handlingsplan för Europa inför fjolårets Davosmöte. 

I år sitter hon på podiet bland fem andra unga inflytelserika ungdomar från världens olika håll, och Microsofts vd Satya Nadella, som medordföranden för World Economic Forum, WEF. Så brukar podiet inte se ut. 

”Jag tror att det är för att det här är ett av de viktigaste åren för Europa på riktigt länge. Vi har Europaparlamentsvalet, en ny kommission och budget. När vi pratar om Europas framtid måste även ungdomar vara en del av det och jag jobbar med unga runt om i Europa”, säger hon. 

Hon sitter i styrelsen för Europeiska ungdomsparlamentet som lär unga om europeiska institutioner och där de får diskutera frågor och skicka förslag till makthavare på olika nivåer. 

”Varje år skriver vi 1.500 resolutioner om allt från jordbruk, till drönare och säkerhetsfrågor, och de unga blir väldigt aktiva”, säger hon.  

Varför blev du så engagerad i Europafrågor? 

”Mina föräldrar var människorättsaktivister. Jag har alltid haft en känsla av att jag vill göra saker men inte vetat riktigt från vilken plattform. Det räcker inte med att gå med i ett parti och prata med människor som tycker likadant, min ambition är att starta ett engagemang.” 

När hon fick erbjudandet från WEF satt hon på golvet på en flygplats i Serbien. 

”Jag var lite stressad men öppnade mobilen och såg mailet. Jag läste det tio gånger, stängde av telefonen och tänkte att ’nej, det där stämmer inte’.”

Men när hon landade i Stockholm insåg hon att det var på riktigt.

”Sånt här sker inte, tänkte jag. Det brukar vara Christine Lagarde eller vd:ar för de största företagen i världen, men i år har WEF litat på ungdomar och satt dem i förarsättet.”

Men finns det inte risk att det bara blir snack i Davos, och väldigt lite verkstad? 

”Vi ska se till att det blir så mycket verkstad som möjligt. Vi är inte här för att prata om vad som kan göras, eller vad som ska göras i framtiden. Vi har de mäktigaste personer i världen här. Om det är någon som verkligen kan göra något finns de här.”

Hon beskriver sig själv som en 24–åring som gillar att bilda allianser inte bara med folk som hon håller med.  

Vill du bli politker?

”På kort sikt vill jag inte bli politiker. Jag skulle vilja jobba mer på marken, med att få bli mer intresserade av politiken. Det spelar ingen roll om man är politiker om vi har en medborgarkår som är bryr sig det man gör. Jag tror jag stannar på marken ett tag till.” 

Är politiken inte tillräcklig?

”Den är inte tillräcklig. Den behöver bli mer ambitiös men det gäller inte bara politiken. Det finns en extremt stor roll för företagsledare.” 

På vilket sätt? 

”När vi adresserar den här typen av frågor blir det ofta ad hoc-lösningar, vi stärker vårt CSR-arbete i Bangladesh, lägger till en ny funktion i företaget. Men företagsledare måste inse vilken makt de har, de har många anställda, många konsumenter. Om de vill öka jämlikheten måste de ge anställda tillräckligt betalt för att leva värdiga liv.” 

När det gäller klimatet, måste affärsmodellerna förändras i grunden, anser hon. 

”Vi når aldrig inte Parisavtalet eller FN:s globala mål för hållbar utveckling om vi bara gör det vi gör i dag, fast lite bättre.”  

 


Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?