1515

239 döda i viruset – nära 5.000 bekräftade fall

239 dödsfall har nu rapporterats bland covid-19 smittade i Sverige. Totalt har 4.974 personer bekräftats smittade med coronaviruset. 393 vårdas eller har vårdats i intensivvård.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carson och Svante Werger MSB under onsdagens pressträff.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carson och Svante Werger MSB under onsdagens pressträff.Foto:Janerik Henriksson/TT

 

239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 4 974 personer bekräftats smittade med coronaviruset.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell börjar kurvan nu bli brant.

Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850.000 fall och 42.000 döda.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges för att bromsa smittspridningen i samhället.

”Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt”.

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen i antalet dödsfall inte bara gäller fall det senaste dygnet.

De avlidna är framför allt bland de mycket äldre, säger Anders Tegnell.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat när det är en så vanlig sjukdom, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, säger Tegnell.

”Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag”.

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare på onsdagen.

Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är var persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättade att majoriteten av landets regioner rapporterar en måttlig till kritisk påverkan på tillgången till skyddsutrustning.

”Det som kommer in lämnas ut snabbt”, säger Alexandersson.

Hon betonar att det leverans- och kvalitetssäkras innan det skickas ut och att det fortfarande pågår enorma omplaceringar av personal och utbyggnader av vårdplatser.

När det gäller intensivvårdsbehovet så är det störst i storstadsregionerna, enligt Taha Alexandersson. Dock ser Socialstyrelsen nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?