1515

239 döda i viruset – nära 5.000 bekräftade fall

239 dödsfall har nu rapporterats bland covid-19 smittade i Sverige. Totalt har 4.974 personer bekräftats smittade med coronaviruset. 393 vårdas eller har vårdats i intensivvård.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carson och Svante Werger MSB under onsdagens pressträff.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carson och Svante Werger MSB under onsdagens pressträff.Foto:Janerik Henriksson/TT

 

239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 4 974 personer bekräftats smittade med coronaviruset.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell börjar kurvan nu bli brant.

Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850.000 fall och 42.000 döda.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges för att bromsa smittspridningen i samhället.

”Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt”.

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen i antalet dödsfall inte bara gäller fall det senaste dygnet.

De avlidna är framför allt bland de mycket äldre, säger Anders Tegnell.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat när det är en så vanlig sjukdom, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, säger Tegnell.

”Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag”.

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare på onsdagen.

Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är var persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättade att majoriteten av landets regioner rapporterar en måttlig till kritisk påverkan på tillgången till skyddsutrustning.

”Det som kommer in lämnas ut snabbt”, säger Alexandersson.

Hon betonar att det leverans- och kvalitetssäkras innan det skickas ut och att det fortfarande pågår enorma omplaceringar av personal och utbyggnader av vårdplatser.

När det gäller intensivvårdsbehovet så är det störst i storstadsregionerna, enligt Taha Alexandersson. Dock ser Socialstyrelsen nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.


Innehåll från PA ConsultingAnnons

Innovation avgörande för att accelerera omställningen till en mer hållbar värld

Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.
Maria Dickson och Agnes Lundin, konsulter inom finanssektorn på PA Consulting.

Finanssektorn har en stor påverkan på vår värld och att tänka hållbart är numera ett måste i branschen. Några som vill ta utvecklingen ett steg längre är PA Consulting (PA) som på flera sätt arbetar för att hitta nya innovativa lösningar med fokus på de 17 globala målen för en hållbar utveckling inom finansbranschen. 

Att skapa fonder med inriktning på hållbar energi, som vatten, sol och vind har länge varit i fokus. Men för att finanssektorn ska bidra till en hållbar värld på riktigt krävs mer än att sluta investera i fossila bränslen och investera grönt. 

– Utöver att åtgärda de klimatskador som redan skett måste vi flytta fokus till att skapa en regenerativ ekonomi och ett samhälle där alla kan trivas, säger Maria Dickson, konsult inom finanssektorn med fokus på hållbarhet och transformation på PA.

Innovationer i fokus

Ett exempel på innovation kopplat till de globala hållbarhetsmålen är Sidas arbete med nätverket SISD (Swedish Investors for Sustainable Development) , där PA bidrar genom att facilitera innovationsprocessen. SISD-nätverket strävar efter att identifiera nya lösningar som stödjer de 17 globala målen för en hållbar utveckling, däribland; ingen fattigdom, ingen hunger och rent vatten för alla. PA:s bidrag till arbetet i SISD sker inom ramen för det innovations- och partnerskapslabb som PA varit med och hjälpt Sida bygga upp sedan 2019. 

– Att investera i utvecklingsländer kan göra stor skillnad både för invånarnas och ländernas ekonomi i stort. Det finns en stor potential i de här länderna och med ”rätt” kapital kan man bidra till en positiv utveckling. Det kan exempelvis ske genom lösningar som sociala obligationer. I längden har dessa obligationer och fonder potentialen att kunna leverera en lika god avkastning som de med fokus på hållbar energi hittills gett. Men det krävs nya kanaler och verktyg för att koppla samman alla aktörer som behöver samarbeta, säger Agnes Lundin, konsult på PA med ansvar för uppdraget på Sida. 

Vid framtagandet av olika innovativa lösningar krävs även god förståelse för finanssektorns olika regelverk.

– Inom bank och finans finns en stor potential att göra skillnad men det är samtidigt en sektor som är hårt reglerad. För att kunna använda innovativa lösningar behövs god kunskap om de krav som ställs på finanssektorns aktörer, avslutar Maria Dickson.

Om PA Consulting 

PA Consulting i Sverige är en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Managementkonsultföretagets kompetens sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA Consulting sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige. För mer information besök: www.paconsulting.com

 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?