Annons

23 nya rapporterade dödsfall i covid-19: ”Nedåtgående trend”

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Sverige i spåren av att det görs fler tester. Även globalt fortsätter antalet bekräftade fall att öka.

”Det tickar vidare på samma sätt”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff

Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträffFoto:Fredrik Sandberg/TT

Ytterligare 23 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 4.717 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 45.923 personer bekräftats smittade i Sverige, visar de senaste siffrorna.

2.209 personer har fått eller får intensivvård.

”Vi har ett ökat antal fall de senaste dagarna, vilket som ni ser beror helt och hållet på att man börjat testa mycket inom primärvården”, säger Anders Tegnell vid dagens pressträff.

Antalet tester per vecka närmar sig 50.000.

Iva-vården stöder antagandet att vi inte har någon ökad epidemi eftersom fallen där fortsätter att sakta minska, säger Tegnell.

”Avlidna per dag verifierar också det, där vi har en nedåtgående trend”, säger han vidare.

Totalt 568 patienter får iva-vård just nu. Av dem har 296 covid-19, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Det är fortfarande en platå”, säger hon och uppger att det finns en knappt 30-procentig tillgänglighet i intensivvården nationellt.

Det är en fortsatt en stor variation, säger hon om läget i landet.

”Nio av 21 regioner redovisar en minimal förbättring på kort sikt”, säger Sandwall.

Globalt fortsätter antalet bekräftade fall av coronaviruset att öka, berättar Anders Tegnell.

”Det tickar vidare på samma sätt. Det verkar tyvärr inte finnas någon avmattning på detta, säger han och tillägger att det är fortsatt stort fokus på bland annat Sydamerika och Indien”, säger han.

Kommer det vara möjligt att bekämpa en andra våg när folk inte håller på restriktioner? frågar en reporter på presskonferensen.

”Det är svårt att veta, men utifrån de studier som finns så visar de att de restriktioner som införts har väldigt stor effekt. Men det är klart, har man inte restriktioner längre och en befolkning som inte är immun så finns uppenbara risker att gå åt det här hållet. Men den här sjukdomen är lurig”, säger Tegnell.

/Texten uppdateras


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?