Annons

21 smittade på kryssningsfartyg – tre svenskar ombord

Minst 21 personer ombord på det kryssningsfartyg som i dagar avvaktat till havs utanför San Francisco har smittats av coronaviruset.

Tre svenska passagerare finns ombord.

Foto:AP

Drygt 3.500 personer, besättningsmedlemmar och passagerare, befinner sig ombord Grand Princess som sedan onsdags legat utanför San Francisco. Tre av passagerarna är svenska medborgare, uppger rederiet för Aftonbladet.

När ett antal personer ombord började visa influensaliknande symtom fick ingen från fartyget gå i land. Under torsdagen flögs testutrustning in till fartyget, och viss testning kunde genomföras. Av dem har bara 46 personer har testats, men av dem visade sig 21 vara smittade — 19 personer ur besättningen och 2 passagerare.

Vicepresident Mike Pence säger på en presskonferens att fartyget ska föras till en icke-kommersiell hamn, där alla ombord ska testas.

”De som måste bli satta i karantän kommer att bli det. De som behöver ytterligare vård kommer att få det”, säger Pence.

Vad som ska ske med de passagerare som inte är smittade är ännu oklart. Däremot ska samtliga ur den 1.100 personer stora besättningen fortsatt hållas i karantän på Grand Princess, även de som inte är smittade.

”Det är mycket troligt att besättningen har exponerats för två olika smittkällor, vi vet att passagerare som tidigare varit ombord på fartyget varit smittade”, säger Pence.

Bland passagerarna som nu sitter i karantän är framtiden oviss, och oron börjar spridas.

”Alla gör så gott de kan med den information de har fått. Men varför fick vi inte veta något (om de smittade) innan vicepresidenten sade något på nationell tv?”, frågar sig 61-åriga Kari Kolstoe i en intervju med Reuters.

Tidigare under fredagen sade Donald Trump att han helst skulle se att samtliga ombord hölls kvar i karantän. Presidenten är rädd att även de som bedöms ha undkommit viruset kan insjukna senare.

”Jag vill inte se att våra siffror (över insjuknade) fördubblas bara på grund av smitta på ett fartyg som inte var vårt fel”, sade Trump.

Trumpregeringen uppges försöka hitta vägar att avråda amerikanska resenärer att åka på kryssningar, allt i ett led för regeringen att försöka minska spridningen av viruset.

Mike Pence säger att äldre bör ”använda sunt förnuft och iaktta försiktighet” om de planerar att resa på kryssningar.

”Kryssningsfartyg är unika utmaningar för hälsomyndigheterna. Vi kommer att arbeta tätt ihop med amerikanska företag i kryssningsbranschen för att förbättra och förstärka skyddsåtgärderna”, sade Pence.

Aktiekursen på några av de största företagen i branschen, Royal Caribbean Cruises, Carnival och Norwegian Cruise Line Holdings, har fallit med 50 procent sedan i januari.

I början av februari sattes kryssningsfartyget Diamond Princess med omkring 3 800 personer ombord i karantän utanför Tokyo. Närmare 700 smittades ombord och nära 10 personer har avlidit.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?