ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

2016:s bästa och sämsta småbolagsaktier

  • Foto: TT/Colourbox

Småbolag har varit ett eftertraktat byte under 2016 och många aktier på First North och Aktietorget har i vanlig ordning bjudit på kraftiga kursrörelser. Här är aktierna som gick bäst och sämst under förra året.

Småbolagsaktier var glödheta under 2016 och noteringarna stod som spön i backen på både Aktietorget och First North. Någon brist på raketer råder det inte på de bägge handelsplatserna och allra bäst gick det för First North-listade energilagringsbolaget Saltx som rusat med drygt 500 procent.

Bolaget kom till i sin nuvarande form när Anodaram förvärvade Climatewell genom en apportemission och bytte namn till Saltx Technology i mitten av maj. I samma veva genomförde man även en nyemission med teckningskursen 3 kronor för en aktie och en teckningsoption, där fyra teckningsoptioner ger rätt att teckna en ny aktie för 5 kronor under perioden 1 juni 2017 till 31 oktober 2018. Efter transaktionerna kontrollerade Anodarams tidigare aktieägare omkring 9 procent av aktierna i det nya bolaget. På fredagen stängde Saltx på kursen 16,8 kronor.

På Aktietorget går titeln som årets bästa aktie till bioteknikbolaget Respiratorius som rusade med omkring 280 procent under 2016. Hela fjolårets rally inträffade under hösten när bolaget fick sin läkemedelskandidat VAL001 rekommenderad för godkännande som särläkemedel i EU i början av oktober och sedan även beviljades särläkemedelsstatus i slutet av november.

I andra änden av spektret hittar vi den First North-listade spelutvecklaren Gaming Corps som backat med drygt 84 procent. Aktien rasade omkring 60 procent i samband med lanseringen av spelet The Descendant i mars och har sedan dess fortsatt falla ned till dagens nivå.

På Aktietorget går jumboplatsen till dentalbolaget Dentware som backade med drygt 76 procent under 2016. Bolaget observationslistades av Aktietorget i mitten av september och en vecka senare meddelade vd:n att han avgår samtidigt som styrelsen meddelar att bolaget behöver tillföras kapital och maskiner för omkring 30 miljoner kronor. Dentware genomförde sedan en riktad emission till den tidigare vd:ns bolag som slutfördes i början av december och aktien flyttades därmed tillbaka till den ordinarie listan.

https://infogr.am/64248592-06d5-4608-b0c6-60046749c2eb

https://infogr.am/66980f42-6c6f-43d1-b80e-d4108b733aac

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer