1515
Annons

200 drönarrapporter – de flesta redan avfärdade

Mellan den 15 och 23 januari rapporterades cirka 200 iakttagelser om drönare in till polisen. Huvuddelen är redan avfärdade och enligt polisen finns än så länge inga bevis för att främmande makt legat bakom drönarflygningarna i Sverige, skriver DN.

Per Engström, kommenderingschef kring drönarutredningarna.
Per Engström, kommenderingschef kring drönarutredningarna.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Av de cirka 200 rapporter vi har utrett har vi inte kunnat se det”, säger kommenderingschefen kring drönarutredningarna, Per Engström, till tidningen.

Huvuddelen av rapporterna har kunnat avfärdas då det rört sig om legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.

Ett trettiotal rapporter utreds vidare av den öppna polisen medan ett antal andra, som observationerna vid svenska kärnkraftverk, har gått vidare till Säkerhetspolisen (Säpo) för utredning.

”Det vi hanterar är säkerhetsskyddsobjekt som har särskild funktion för vår infrastruktur och därför rör landets säkerhet. I en del fall energiförsörjningen”, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningarna vid Säpo.

I nuläget finns ingen som kan misstänkas för gärningarna, enligt Hans Ihrman.


Ryssland inför permanent förbud för Biden att resa in i landet

Rysslands utrikesdepartement har publicerat en lista med ytterligare hundratals personer från USA som permanent förbjuds att resa in i Ryssland. En av de 963 namnen är USA:s president Joe Biden, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Manuel Balce Ceneta

Även utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin finns med på listan över dem som drabbas av ryska sanktioner. Joe Bidens son Hunter Biden är också nämnd på sanktionslistan.

”Vi vill understryka att Washingtons fientliga handlingar har slagit tillbaka mot USA likt en bumerang, och (USA) kommer att fortsätta att drabbas av lämpliga hämndaktioner”, skriver ryska UD i sitt uttalande enligt Interfax.

Åtgärden är ett svar på sanktioner som USA infört mot Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?