1515
Annons

20 globala hot som får premierna att rusa

Försäkringspremier som rusat 200 procent det senaste året och företag som helt nekas försäkring. Explosionen av allvarliga cyberattacker mot företag den senaste tiden rör om ordentligt på marknaden för cyberförsäkringar.

Foto:TT

”Vi befinner oss just nu vid en punkt där cyberriskerna växer och utvecklas snabbare än vår förmåga att effektivt förebygga och hantera dem”, säger Carolina Klint som för andra året är en av författarna till World Economic Forums Global Risks Report som släpptes häromdagen. Den redogör för de risker som världens företagsledare och en rad experter anser utgör de mest sannolika hoten de kommande tio åren i termer av sannolikhet och påverkan. Hon leder också globala försäkringsförmedlaren Marshs olika riskhanteringsteam i Europa.

Hur ska man som företag förhålla sig till listan över de främsta globala riskerna?
”Det är en väldigt bra startpunkt när man funderar över vad det är för risker som rör sig vid horisonten och vad man som representant för ett företag behöver hålla ett öga på när man planerar framåt. Det vi har sett genom pandemin, och som vi starkt belyser i rapporten för 2022, är hur komplext och sammankopplat allting är. En risk påverkar en annan som påverkar en tredje. Jag hoppas att rapporten kan vara ett bra verktyg för att börja reda upp, fokusera insatserna, tänka lite mer långsiktigt och tänka risk i sitt strategiarbete.”

Försäkringsbolag vägrar skydd mot nya sortens brott 

Vad har pandemin mer betytt för synen på risk generellt?
”Många fler är i dag observanta på risker. Det har blivit populärt att prata risk och hur man bygger långsiktig härdighet, hur man blir flexiblare och hur man kan återhämta sig snabbt om någonting händer.”

Hon konstaterar att det också sätter avtryck i årets rapport där klimatrisker dominerar i den långsiktiga riskkategorin, på 5-10 års sikt.

”I skenet av pandemin inser vi plötsligt att den här typen av risker som vi sett långt bort vid horisonten blir verkliga på ett helt annat sätt.”

Carolina Klint
Carolina KlintFoto:Jennie Kumlin

Kommer pandemin att långsiktigt förändra hur vi ser på och anpassar oss till risk?
”Jag tror starkt att riskelementet kommer att vara mycket mera genomgående i företagsstrategiska planeringar. Man förstår nu att den här typen av händelser inte bara är händelser som hör hemma i teorin utan är saker som verkligen kan hända.”

Här pekar Carolina Klint på vikten av mångfald i ledning och styrelse som underlättande för ett holistiskt helhetsgrepp på risklandskapet.

”Om man har mångfald i gruppen som tittar på risk och strategi har man en mycket bättre förmåga att plocka upp en större bredd i de riskfaktorer som rör sig därute”, menar hon.

Hur påverkar hela denna riskutveckling försäkringsbranschen?
”Det är en fantastisk tid att vara i försäkringsbranschen. Det finns en otrolig efterfrågan och ett intresse att förstå vilka mekanismer det finns för att kunna hantera risker man inte vill ta på egen balansräkning och vad det finns för olika metoder att hantera och förebygga risker.”

”Samtidigt har vi kommit till en punkt när många av de här systemiska riskerna blir väldigt tunga för försäkringsbranschen att bära på egen hand.”

Här ser hon ett behov av ett ökat samarbete mellan statligt och privat.

”Man kan tänka sig någon form av program som har en statligt finansierad del men lutar sig mot det ramverk som försäkringsbranschen kan erbjuda i form av kunskap om risker och hur man ska allokera och fördela ut ersättningar. Det är en diskussion som jag tror kommer att bli mer aktuell när vi ser den här typen av katastrofrisker utvecklas som pandemi och klimatrelaterade extremväder.”

På den långsiktiga risktoppen dominerar som sagt klimatet och cyberhot finns inte alls med, något som oroar er författare har jag förstått?
”Att cyber- och teknologiska risker på längre sikt inte finns med på företagens riskkarta poängterar vi i rapporten att det verkligen är en potentiell risk i sig. I synnerhet efter vad som hänt under de senaste två åren. Vi var visserligen digitaliserade redan före pandemin, men nu har vi haft en oerhört accelererad digital transformation, både i den privata och offentliga sektorn.”

En utveckling som hon ser fortsätter de närmaste åren med ökat distansarbete och en fortsatt snabb teknikutveckling med metaverse, nästa generations internet, i täten.

”Det finns absolut en stor risk för en fortsatt dramatisk ökning av cyberattacker. Det finns ingenting som pekar på att den ökningen skulle avstanna. Vi befinner oss just nu vid en punkt där cyberriskerna växer och utvecklas snabbare än vår förmåga att effektivt förebygga och hantera dem.”

Hur påverkar denna snabba utveckling inom cyberriskområdet försäkringsbranschen?
”Det sätter press på försäkringsmarknaden. Vi ser en kraftig ökning av premierna med omkring 200 procent i USA senaste året. I Europa steg premierna med 65 procent bara under det tredje kvartalet i fjol. Vi ser också ökade begränsningar och striktare krav där man ställer mer frågor om det förebyggande arbetet och kräver mer insyn. Det blir också svårare för en del företag att överhuvudtaget få teckna cyberförsäkringar.”

Hon ser både positiva och negativa effekter av denna utveckling.

”Företag jobbar mer med förebyggande åtgärder i dag vilket gör att de lättare får försäkring. Nedsidan av det är dock att cyberförsäkring i dag främst kan tecknas av företag som redan har ganska hög cybersäkerhetsmognad.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?